Uhanalaiset papukaijan poikaset kuoriutuivat pahoin palaneella saarella Australiassa

Kiiltokakadujen hiljattain kuoriutuneet poikaset tuovat toivoa elämän elpymisestä Australian Kangaroo Islandilla. Viime talviset massiiviset maastopalot tuhosivat jopa puolet ainutlaatuisen saaren luonnosta, mutta pesäpöntöt auttoivat lintuja selviämään.  Asiantuntijat ovat havainneet pesätarkastuksissa tähän mennessä 23 kakadunpoikasta. Poikasia on kuoriutunut jopa erittäin pahoin palaneilla alueilla. Kattavasti lintujen määrää päästään selvittämään vasta syyskuussa, kun linnut kerääntyvät yhteen esittelemään toisilleen uusia poikasia.

Lintuja on autettu muun muassa rakentamalla tuhoutuneiden pesien tilalle uusia pesiä. “Monet kakaduparit ovat pesinnässään täysin riippuvaisia ihmisen rakentamista pesistä. Olemme rahoittaneet Kangaroo Islandilla toimivaa paikallista järjestöä, joka rakentaa linnuille pönttöjä. Lisäksi rahoitamme kasuariinapuiden taimien istutusta palaneille alueille”, kertoo WWF Australian ohjelmajohtaja Darren Grover. Kasuariinapuut ovat elintärkeitä uhanalaiselle papukaijapopulaatiolle, sillä linnut syövät lähes yksinomaan puun siemeniä.

Ravinnon löytäminen metsäpalojen tuhoamilta alueilta on villieläimille hankalaa. Eläimiä autetaan selviytymään tarjoamalla niille muun muassa heinää, hedelmiä ja vihanneksia. Asiantuntijat ehtivät jo pelätä saaren kakadujen menettämistä maastopalojen jälkeen. Saarella elävät kiiltokakadut on luokiteltu uhanalaisiksi ja niitä oli ennen massiivisia metsäpaloja saarella jäljellä enää arviolta 370 yksilöä. Palaneella alueella eli 75 prosenttia saaren kiiltokakaduista.

Nyt tehdyt pesätarkastukset antavat toivoa kakadujen lisääntymisestä. Sukupuuton riski on kuitenkin edelleen todellinen, koska populaatio on niin pieni. “Uutiset kakadujen kuoriutumisesta tulevat ratkaisevalla hetkellä, sillä Australian hallitus arvioi parasta aikaa uudelleen maan ympäristöön ja uhanalaisten lajien suojeluun liittyviä lakeja. On tärkeää, että näitä lakeja tiukennetaan”, Grover sanoo.

Lähde: WWF Suomi

Author: Tuula Pohjola