Väestönkasvu ja ikääntyminen lisäävät lääkkeiden käyttöä, mikä lisää jätevesiin päätyvien lääkejäämien määrää. Lisäksi kaupungistuminen tekee lääkepäästöistä entistä voimakkaampia paikallisesti, tiedottaa Helsingin yliopisto. “Lääkejäämiä löytyy puhdistetuissa jätevesissä ja puhdistamolietteessä, minkä kautta niitä kulkeutuu ympäristöön. Jäämät luovat haasteen myös virtsan ja puhdistamolietteen sisältämien ravinteiden kierrättämiselle”, tiedotteessa todetaan.
Vaikka lääkeaineiden pitoisuudet vesissä ovat yleensä matalia, jäämistä on harmia vesieliöille. Hormonijäämät voivat muuttaa eliöiden sukupuolikehitystä ja mielialalääkkeiden jäämät voivat vaikuttaa eliöiden käyttäytymiseen. Osaa esimerkiksi jäämien keskinäisistä vaikutuksista ei tunneta Helsingin yliopiston mukaan vielä riittävän hyvin.
Helsingin yliopistossa tutkittiin sitä, miten haitallisimpien lääkejäämien määrää jätevesissä voitaisiin pienentää. Keinoja on useita: ”Hapetus, kalvosuodatus ja adsorptiomenetelmät soveltuvat lääkeaineiden poistamiseen”, professori Mika Mänttäri LUT-yliopistosta toteaa tiedotteessa.
Lääkejäämien poistaminen on teknisesti tehokkainta niiden päästölähteillä, kuten sairaaloissa, hoitolaitoksissa tai kotitalouksissa.. Lääkekuormaa voidaan vähentää myös kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla, tiedotteessa todetaan.
Lähde: MT