Jo neljännesvuosisadan ajan jatkunut vääntö Vaasassa sijaitsevan Pukinjärven kunnostamisesta ei näytä loppuvan. Kaupungin keskustan kupeessa sijaitsevan järven on arvioitu olevan yksi Suomen saastuneimmista järvistä. Suurin osa järven haitta-aineista on peräisin Kemiran kemikaalitehtaan toiminnasta. Länsi-Suomen vesioikeus määräsikin jo vuonna 1995 Kemiran laatimaan järven kunnostamissuunnitelman.
Nyt kunnostaminen on nytkähtänyt eteenpäin, mutta Kemiralla ja vesialueen omistajalla Vaasan kaupungilla on eri näkemys siitä, mitä järven pohjassa makaaville myrkyille pitäisi tehdä. Uusien suunnitelmien mukaan vain osa järvestä ruopattaisiin. Hieman alle puolet järvestä jätettäisiin käsittelemättä kokonaan ja haitta-aineiden annettaisiin peittyä hiljalleen luontaisten sedimenttikerrosten alle. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle jättämässään lupahakemuksessa Kemira käyttää menetelmästä termiä “monitoroitu luontainen puhdistaminen”.
Kemiran viestintäjohtajan Tero Huovisen mukaan suunnitelmassa on haettu turvallisuuden ja ympäristön kannalta parasta mahdollista ratkaisua.– Meille tärkeintä on saada tämä hanke maaliin. Vaasan kaupunki ei hyväksy ratkaisua, jossa vain osa järvestä ruopataan. – Ruoppaaminen on oikea menetelmä, mutta kunnostaminen on jäämässä puolitiehen, toteaa Vaasan kaupungin ympäristötoimen johtajaChrister Hangelin.
Hangelin huomauttaa, että järven pohjaan ollaan jättämässä haitta-aineita, jotka ovat luonteeltaan erittäin pysyviä. Niiden aiheuttama riski ei poistu. Tutkimuksissa järvestä on löydetty muun muassa 60 000 – 70 000 kiloa arseenia, 10 000 – 20 000 kiloa kromia, 1 000 – 3 000 kiloa kuparia ja 400 – 800 kiloa elohopeaa. Kemiran suunnitelma lähtee siitä, että järven poikki rakennettaisiin pitkittäissuunnassa 820 metrin mittainen paaluseinämä, joka erottelisi ruopatun osan ja ruoppaamattoman osan järveä ja estäisi pohjasedimentin kulkeutumisen puhdistetulle alueelle. Kemira luopui Vaasan tehtaasta vuonna 2013. Nyt sillä on urakkana järven kunnostamisen lisäksi tehdasalueen kunnostaminen ja muun muassa 40 rakennuksen purkaminen.
Lähde: Yle