Vuoden 2020 alkupuolella päättynyt usean kaupungin ja ammattikorkeakoulun yhteinen DuuniPolku-hanke edisti nuorten ja pitkään työttömänä olleiden työllistymistä ja yrittäjyyttä. Hankkeessa vastattiin työelämän muuttuviin tarpeisiin mm. tekemällä yritysyhteistyötä ja kehittämällä rekrytointia tukevia palveluita.
Tampereen kaupungin osatoteutuksessa edistettiin erityisesti ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden työllistymistä opintojen aikana ja valmistumisvaiheessa. Uusia yhteistoiminnallisia palveluita ja toimintamalleja rakennettiin yhdessä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Duunipolku-hanke toteutettiin ajalla 1.11.2017–31.1.2020.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja tulokset kerättiin kolmen eri teeman alle. Teemat ovat asiakaslähtöiset ja voimaannuttavat palvelut, työnantajat avainasemassa – palveluja rekrytoinnin tueksi sekä yrittäjyyttä edistämässä. Lisätietoa Duunipolku-hankkeen toiminnasta, tuloksista ja hyvistä käytännöistä on koottu hankkeen nettisivuille. Alla on esitelty muutama poiminta Tampereen osatoteutuksista, ja paljon lisää tietoa, toteutuksia ja toimintamalleja löytyy osoitteesta: https://6aikaduunipolku.fi/hyvat-kaytannot/tampere/ sekä hankkeen Tavoitteista totta -julkaisusta .
Särkänniemi-yhteistyö
DuuniPolku kehitti Särkänniemi Oy:n kanssa rekrytointimallin, jolla opiskelijat saadaan mukaan työelämään jo opintojen aikana, ja Särkänniemi sai ravintola- ja cateringalan opiskelijoita sesonkityöntekijätarpeitaan helpottamaan. Opiskelijoille järjestettiin hygienia- ja alkoholipassikoulutuksia, jos ne vielä puuttuivat ja olisivat olleet este työhön pääsemiseksi, ja ravintolatyöntekijöiden ikäraja laskettiin 16 vuoteen, mikä tarjosi myös alaikäisille työnhakijoille mahdollisuuden kesätyöhön. Lisäksi DuuniPolku tarjosi hakijoille apua työhakemuksen ja CV:n sekä hakulomakkeen täytön tueksi. Särkänniemen työpaikkojen ennakkohaussa rekrytoitiin noin 40 uutta työntekijää, joista puolet aloitti työt oppisopimuksella. Muokkaamalla osa työsuhteista oppisopimuksiksi saatiin opiskelijoiden opinnot etenemään kesätöiden ohella ja valmistuminen aikaistumaan työnteon ja ansainnan lisäksi.
Jatkossa pohditaan hyväksi koetun mallin laajentamista myös muille aloille. Jo kesäksi 2019 oli löytynyt myös liiketalouden merkonomeille välioppisopimusmahdollisuuksia mm. Koiramäen asiakaspalvelusta. Särkänniemi-yhteistyömallin kuvaamisen kautta samanlaista opiskelijan opinnoissa etenemistä edistävää ja työnantajan tarpeeseen vastaavaa työllistämisyhteistyötä voidaan järjestää myös muiden työnantajien kanssa.
Tredusta Duuniin -rekrytointitapahtumat hyvinvointialoille
Tredu ja Tampereen työllisyys- ja kasvupalvelut järjestivät neljä Tredusta Duuniin -rekrytointitapahtumaa hyvinvointialoille. Tavoitteena oli vahvistaa yritysten tunnettuutta jo opintojen aikana sekä mahdollistaa opiskelijoiden ja työnantajien kohtaamiset hyvissä ajoin ennen rekrytointitarpeita. Tredusta Duuniin -tapahtumassa tarjottiin perinteisten messupisteiden lisäksi mahdollisuuksia tavata kaksin työnantajan kanssa ns. pikahaastatteluiden muodossa. Monella nuorella ei ole kokemusta työnhausta, haastatteluista tai itsensä kertomisesta työnantajille, joten nuorille haluttiin tarjota mahdollisuus harjoitella haastattelutilanteita. Samalla työnantaja sai tilaisuuden tutustua opiskelijoihin kahden kesken tapahtuman aikana.
Tredusta Duuniin -tapahtuma on juurtunut oppilaitokseen ja nimi on otettu laajemmin käyttöön oppilaitoksen työuratapahtumissa. Työnantajat ovat saaneet uusia työntekijöitä ja opiskelijat ja jo valmistuneet ammattilaiset ovat löytäneet tapahtuman kautta työtä.
Yrittäjyys
Opiskelijoiden into ja kiinnostus yrittämistä kohtaan on kasvanut. DuuniPolku, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut halusivat tarttua tarpeeseen viedä uuden työn viestiä opiskelijoille, edesauttaa työllistymistä vahvistavaa ajattelutapaa ja ennaltaehkäistä työttömyyttä. DuuniPolku järjesti yhdessä työllisyyspalvelujen kanssa Tredussa esimerkiksi itsensä työllistämisen roadshow -tapahtumia, joissa kerrottiin yrittäjyydestä ja itsensä työllistämisen eri vaihtoehdoista. Roadshown myötä yhteistyö oppilaitoksen ja työllisyyspalveluiden välillä laajeni myös muihin henkilöstön, opiskelijoiden ja työttömien työnhakijoiden valmennuksiin itsensä työllistämiseen liittyen. Yrittäjyyttä edistettiin oppilaitoksessa myös osana työnhakuvalmennuksia sekä osallistumalla kehittämisryhmiin ja viemällä yrittäjyysviestiä opetus- ja ohjaushenkilöstölle. Yrittäjyyttä ja yrittelijäisyyttä levitettiin Tredussa mm. alla luetelluin keinoin:
-Yrittelijäisyyslähettilästoiminta
-Itsensä työllistämisen roadshow
-Itsensä työllistämisen pop-upit
-Nuoret Itsensätyöllistäjät -video
-Yrittäjyyssohva
-Hyvinvointipalveluiden keikkatyöt WorkPilots -sovelluksella
-4H-yrittäjyys ja yrittäjyysvalmennus kesätyönä
-Liekeissä-yrittäjyystapahtuma lukiolaisille ja ammattikoululaisille
Tredun jatkamana työnä myös maakuntien opiskelijat saivat vahvistusta itsensä työllistämisen taitoihin. Yrittelijäisyyslähettilästoiminta on juurtunut Treduun ja jatkossa Nuori Yrittäjyys -ohjelman opiskelijat kiertävät kertomassa omaa vertaisen yrittäjätarinaansa muille opiskelijoille. Myös Roadshow ja PopUp -toiminta ovat saaneet jatkoa. Liekeissä-tapahtumaa ja 4H:n mahdollisuuksia aiotaan hyödyntää jatkossakin osana opetusta. Yksi tärkeimpiä saavutuksia on ollut saada yrittäjyys Tredun yhdeksi strategiseksi kärjeksi. Siinä työssä DuuniPolku on ollut mukana omalla työelämän muutoksen tuntemuksellaan ja opiskelijan äänenä. Työtä on tehty yhdessä sparraillen ja ideoiden. DuuniPolku-hanke on myös verkottanut yrittäjyystoimijoita ja Tredua lähemmäksi toisiaan.