Salpauksen yrityksille ja organisaatioiden esimiehille ja asiantuntijoille tarkoitetuissa koulutuksissa on jo pitkään hyödynnetty verkkoa ja digitaalisia mahdollisuuksia.
– Olemme luontevasti käyttäneet verkkoa tutkintojen ohjaamiseen ja arviointiin jo ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. Nyt olemme ottaneet digitaaliset välineet vieläkin aktiivisemmin käyttöön ja kannustaneet siihen opiskelijoitamme ja yhteistyöorganisaatioitamme, kertoo lehtori Inkeri Liimatainen Salpauksesta.
Tulanetin JYEAT-koulutuksen lähipäivät siirtyivät lennossa verkkoon
Salpaus ja Tamora Oy toteuttavat parhaillaan tutkimuslaitosten yhteenliittymän Tulanetin esimiehille johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa eli JYEAT-koulutusta. Koulutukseen osallistujat eri puolilta Suomea valtion tutkimuslaitoksista, kuten Työterveyslaitokselta, Ilmatieteenlaitokselta ja Ruokavirastosta.
Koulutuksen kaksi maaliskuista lähipäivää vaihtuivat nopeasti koronavirustilanteen vuoksi etäopetukseksi. – Opiskelijat ovat osallistuneet kiitettävän aktiivisesti keskusteluun myös verkossa. Olemme hyödyntäneet muun muassa Skypen työkaluja ja Mentimeteriä sekä jakaneet vinkkejä muista kätevistä ideointi- ja kokoustyökaluista, jotka osallistujien on ottaa käyttöön myös omassa työssään, kertoo projektipäällikkö Mikko Toiviainen Tamora Oy:stä.
Koulutuksen pienryhmätyöskentely toteutettiin tällä kertaa Skypen avulla. – Pienryhmätyöt sujuivat minusta kivasti Skypelläkin. Jos seuraava koulutus järjestetään etänä, niin pienryhmätyöskentelyä voisi olla enemmänkin, toivoo erikoistutkija Johanna Suomi Ruokavirastosta.
Koulutuspäivien rakenteeseen on kiinnitetty erityistä huomioita etäopiskelun alkaessa. Yhdessä sovitut tauot auttoivat pitämään vireyttä yllä ja tavallista pidempi lounastauko antoi mahdollisuuden huolehtia tarvittaessa kotona olevista perheenjäsenistä. – Etäkoulutus onnistui yli odotusten. Yllättävän hyvin tämä on toiminut, kertoo jaostopäällikkö Pia Vennerström Ruokavirastosta.
Asikkalassa opiskelee parhaillaan noin 50 kunnan työntekijää tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa oman työnsä ohessa. Digitaalisten työvälineiden ja etäyhteyksien hyödyntäminen ovat kuuluneet koulutukseen jo ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. – Etätöihin siirtymistä on helpottanut kovasti se, että sähköisissä kanavissa toimiminen on ollut tuttua. Tuotekehitystyön koulutukseen osallistuminen on lisännyt helppoutta erityisesti niillä, joiden työhön etätyö ei ole aikaisemmin kuulunut, kertoo Asikkalan kunnan henkilöstöpäällikkö Reetta Kontio.
– Olemme saaneet tuotekehitystyön koulutuksesta paljon. Sähköiset työkalut ovat olleet lisäbonus. Olemme muuttaneet organisaatiokulttuuria aidosti ja oikeasti, kun henkilöstössä on 50 kehittäjää, jotka ylläpitävät kokeilukulttuuria ja henkilöstölähtöistä kehittämistä.
– Liputan sähköisten välineiden kautta kouluttautumista. Nyt on hyvä hetki kouluttautua. Oman osaamisen jatkuva ylläpitäminen on tärkeää tässäkin tilanteessa, Kontio jatkaa.
– Koronan aiheuttamassa erityistilanteessa on korostunut henkilökunnan kyky hypätä uuteen tilanteeseen hyvin nopealla aikataululla. Uskon, että Asikkalan kunnan ketteryydessä on näkynyt se, että henkilökuntamme on tottunut rohkeisiin kokeiluihin ja työn uudelleen ajatteluun, summaa kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.
Lähde: Koulutuskeskus Salpaus
Päivitetty/Updated: 27.3.2020