Poikkeustilan aikana seniorit ovat hyödyntäneet Digitaito-projektissa oppimiaan taitoja asioiden hoidossa, palvelujen tilaamisessa sekä yhteydenpidossa. Korona-ajan rajoitukset ovat eristäneet senioriväestön ja erityisesti yli 70-vuotiaat koteihinsa. Seniorien mahdollisuudet ja taidot hoitaa digitaalisesti asioita, pitää yhteyttä läheisiin sekä ostaa palveluita verkossa on todettu useissa tutkimuksissa yleisesti heikoiksi koko valtakunnan tasolla.
Lahdessa tämä on tiedostettu. Viimeisen parin vuoden aikana Lahti on ottanut edelläkävijän roolin seniorien itsenäisen toimintakyvyn säilyttämiseksi ja digiloikan edistämiseksi. Yhteistyössä palvelukonseptin kehittäjän, Linkkitiimi Oy:n, kanssa on toteutettu kolmivaiheinen Digitaito-projekti ja rakennettu lahtelainen digituen malli. Tämä kantaa nyt korona-aikana hedelmää.
Lahden kaupungin hankkima ainutlaatuinen palvelukokonaisuus perustuu senioreille järjestettyihin maksuttomiin digikinkereihin. Digikinkereillä opiskellaan ryhmissä älylaitteiden peruskäyttöä ja sähköistä asiointia. Tärkeässä roolissa on myös yhteinen digiaapinen, eli helppokäyttöiseksi valmisteltu tabletti. Laite mahdollistaa vaikuttavan opetuksen suurissakin ryhmissä. Digiaapisen lisäksi osallistujilla on käytettävissään laaja digitietopankki opetusvideoineen. Ammattikouluttajan tukena digikinkereillä toimii vapaaehtoisten vertaisohjaajien tiimi.
Seniorien digitaitoprojekti alkoi elokuussa 2018 ja se on saanut suuren suosion. Digikinkereille on puolentoista vuoden aikana aktiivisesti osallistunut noin 1050 senioria. Osallistumiskertoja on ollut yli 14 000. Miehille on perustettu erillinen ÄijäDigi-ryhmä, sillä miesten saaminen digiopin tielle on ollut naisia haastavampaa. Erityisryhmille on myös järjestetty koulutuksia omissa ryhmissään. Digitaitojen karttumisen lisäksi yhteisillä kokoontumisilla on suuri sosiaalinen merkitys.
Koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten astuttua voimaan maaliskuussa fyysisiä digikinkereitä ei ole voitu järjestää. Toimintaa on jatkettu poikkeustilan aikana klinikka-muotoisena tukena, etädigikinkereinä, puhelintukena sekä Facebook- ja WhatsApp-ryhmissä. Digituen nettisivu opetusvideoineen ja koronatukitietoineen on ollut ahkerassa käytössä. Projektin yhteydessä jokaisella lahtelaisella eläkeikäisellä on myös ollut mahdollisuus hankkia helppokäyttöiseksi valmisteltu tabletti kotiovelleen toimitettuna.
Palaute sekä senioreilta että paikallisilta toimijoilta on ollut erinomaista. Digikinkereillä saamiensa oppien innostamina seniorit ovat pystyneet korona-aikaan hoitamaan asioitaan, tilaamaan palveluita verkossa ja pitämään yhteyttä läheistensä kanssa. Projekti on koonnut yhteen vapaaehtoisista vertaistukihenkilöistä koostuvan tiimin lisäksi eri toimijoita sosiaali- ja terveysalalta, eri järjestöistä sekä kirjastosta.
Projektia johtava Lahden kaupungin osallisuus- ja hyvinvointipalvelujen vastuualue onkin nähnyt erittäin tärkeänä kehittää seniorien kykyä toimia itsenäisesti digitalisoituneessa yhteiskunnassa. Vastuullisuus ja edelläkävijän rooli kaupunkilaisten digitaitojen kehittämisessä tukee myös Lahden Euroopan Ympäristöpääkaupunki -teemaa erinomaisesti.
Lähde: Lahden kaupunki