Lahden taidemuseo aloittaa kokoelmiensa julkaisun Finna-palvelussa osana 70-vuotisen historiansa juhlintaa

Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja on julkaistu Finna-palvelussa osoitteessa museot.finna.fi. Teokset löytyvät Lahden kaupunginmuseon alta.

Lahden museot on ollut mukana Finnassa vuodesta 2017 julkaisten aineistoja kuva-arkistosta ja kulttuurihistoriallisista kokoelmista. Tarjontaa täydennetään nyt taidekokoelmilla, mikä on mahdollista Lahden museoiden liityttyä Museoliiton ja Kuvaston Taidekokoelmat verkossa -sopimukseen. Taidekokoelmien avaaminen Finnassa parantaa niiden saavutettavuutta ja käytettävyyttä ja lisää tietoa Päijät-Hämeen alueen taiteesta. Finna.fi on hakupalvelu, josta löytyy vapaasti selattavia aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Lahden taidemuseon aineisto on vapaasti käytettävissä, kaupallinen käyttö ja teosten muokkaaminen on kuitenkin kielletty. Lisäksi jos aineistoja käyttää julkisesti, on tekijä ja lähde mainittava.

Lahden taidemuseon kokoelmissa on kaikkiaan yli 9000 taideteosta. Finnassa julkaistaan aluksi niistä noin 300 teosta, jotka koostuvat Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista -julkaisussa (2018) esitellyistä teoksista, kuten Viipuri-säätiön kokoelmasta sekä Lahden kaupungin julkisista veistoksista. – Julkaistavien teosten valikoimaa tullaan täydentämään, joten Lahden museoiden Finna kannattaa laittaa seurantaan, sanoo aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell.

Aineistojen julkaisu ajoittuu Lahden taidemuseon 70-vuotisjuhlavuoteen. Lahden taidemuseon kokoelmien perustan loivat Viipurin taidemuseosta vuonna 1939 sodan tieltä evakuoidut taideteokset, jotka päätyivät museolle kun Rautalammilla Peuran museossa varastoituna ollut kokoelma jaettiin Lahden ja Hämeenlinnan kesken. Teoksista 70 saatiin Lahteen. Onkin luontevaa, että Viipuri-kokoelma julkaistaan kokonaisuudessaan Finnassa ensimmäisten taidemuseon aineistojen joukossa. Kokoelma sisältää ulkomaisia maalauksia vuodesta 1849 lähtien vuosisadan vaihteeseen sekä kotimaista taidetta 1800-luvun lopulta vuoteen 1936 saakka. Kokoelman helmiä ovat muun muassa Ivan Aivazovskin, Ilja Repinin, Ferdinand von Wrightin, Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Johannes Takasen, Juho Rissasen ja Ragnar Ekelundin teokset.

Finnassa julkaistavat teokset valottavat taidekokoelmien kehityskulkuja tämän päivän Päijät-Hämeeseen. Myös Lahden taidemuseoon talletetut kokoelmat, kuten Suomen Taidepiirtäjäin liiton kokoelma pääsevät esille. Taiteilijoita tässä joukossa ovat muun muassa Hugo Simberg, Fanny Churberg, Juhani Harri, Mauno Hartman, Jorma Kardén, Pentti Papinaho, Pekka Syrjälä ja Marjatta Tapiola.

Lahdessa on runsaasti julkisia veistoksia niin keskustassa kuin lähiöissäkin. Näitä Lahden kaupungin julkisista veistoksista julkaistaan nyt Finnaan noin 70. Tuttuja ja ennestään tuntemattomia teoksia voi tunnistaa katukuvasta ja etsiä niiden tiedot käsiinsä Finnasta. Tekijöitä ovat esimerkiksi Wäinö Aaltonen, Viktor Jansson, Olavi Lanu, Virpi Kanto, Sami Leutola ja Satu Loukkola.

Lahden uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo LAD on parhaillaan rakenteilla ja nyt julkaistavat taideaineistot toimivat apuna akuuttiin taidenälkään ennen uuden museon avautumista.

Lähde: Lahden Kaupunki

Author: Saara Teirikko