Opinnollistamista työllistämisen tukena – Case: Hiedanranta

Opinnollistaminen on oppimista aidoissa työtehtävissä. Sopimusvuoren tapauksessa oppiminen tapahtuu kuntouttavan työtoiminnan aikana Hiedanrannan työvalmennusyksikössä. Opinnollistamisessa osaaminen osoitetaan näytöllä yhteistyössä Tredun kanssa.

Tredu ja Sopimusvuori Ry toimivat kumppaneina opinnollistamisessa. Opinnollistamista on tehty tiiviimmin viime kesästä asti Hiedanrannan työvalmennusyksikössä, joka tarjoaa asiakkailleen kuntouttavaa työtoimintaa, osallisuutta vahvistavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Hiedanrannan asiakkaiden on mahdollista suorittaa kuntouttavan työtoiminnan aikana seuraavia tutkinnon osia: piha- ja ulkoalueiden hoito kiinteistöhuollon perustutkinnosta, kahvilapalveluiden osatutkinto, liiketalouden perustutkinnosta osat tapahtumatuotanto tai aula- ja monipalvelut ja uutena on suunnitteilla osatutkinto puutarha-alan perustutkinnosta. Yksikönjohtaja Mari Toivonen kertoo, että opinnollistamista on tehty sujuvasti kaikissa tiimeissä ohjaajan ja työhönvalmentajan johdolla. – Näen opinnollistamisen polkumallina. Opinnollistaminen sopii kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille oikein hyvin, koska he tekevät joka tapauksessa alan tehtäviä. Samalla he oppivat myös teoriaa pienimuotoisesti. Se on hieno hetki, kun osatutkintotodistusta tullaan näyttämään tyytyväisenä.

Viime kesänä Hiedanrannassa aloitettiin yksittäisten osatutkintosuoritusten lisäksi ryhmämuotoinen opinnollistaminen. Talkkaripajalla suoritettiin piha- ja ulkoalueiden hoidon osatutkinto, jota varten opiskelijat keräsivät osaamistaan portfolioon kolmen kuukauden ajan. Yhden näyttöpäivän aikana ryhmä näytti osaamisensa yhden työtehtävän osalta. – Osatutkinnon suoritettuaan asiakkaan usko itseensä ja tekemiseensä nousee usein aivan uudelle tasolle. Osa onkin lähtenyt myöhemmin suorittamaan kokonaista tutkintoa Treduun, jossa on pärjätty oikein hyvin. Opinnollistamista on pystytty tekemään hyvin myös korona-aikana, jolloin esimerkiksi portfoliota on laadittu itsenäisemmin ja teoriapäiviä on pidetty etänä. Tavoitteena on suorittaa osatutkinto kaikilla aloilla muutamassa kuukaudessa, joskus edetään yksilöllisemmin osaamistasosta riippuen.

Tredun rooli opinnollistamisessa on olla mukana osatutkinnon räätälöimisessä sopivaksi yksikön työtehtäviin. Lisäksi näytön vastaanottaja saattaa tutustua ryhmään, jolloin näyttötilanne ei ole enää niin jännittävä. Lisäksi Tredu hoitaa lausuntojen ja todistusten tekemisen sekä avustaa tarvittaessa teoriapuolen kysymyksissä. Myös lupakortit suoritetaan Tredun kautta. Toivonen haastaa muitakin työllisyystoimijoita ottamaan yhteyttä Treduun ja lisäämään opinnollistamisen omalle palvelutarjottimelleen. – Tredun kirjoille siirrytään vain näyttöpäiväksi, joten asiakkaille ei koidu opinnollistamisesta paperisotaa tai taloudellista tappiota. Suosittelen vahvasti opinnollistamista polkumallina kohti työelämää!

Opinnollistaminen työllistämisen tukena – pähkinänkuoressa
– Opinnollistaminen tarkoittaa jo olemassa olevan osaamisen ja työpajalla tai muussa työympäristössä hankitun täydentävän osaamisen näkyväksi tekemistä.
– Kussakin tutkinnossa / tutkinnon osassa on määritelty osaamistavoitteet, joiden mukaisesti opiskelija kasvattaa omaa osaamistaan työtä tehden.
– Työpaikkaohjaaja ja opettaja varmistavat, että käytännön työtehtävät kasvattavat opiskelijan osaamista tavoitteiden mukaisesti.
– Henkilö ei ole Tredussa opiskelijana, mutta näytöt suoritetaan yhteistyössä Tredun kanssa.

Lähde: Tredu 

Author: Saara Teirikko