Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Yksi niistä on Koulutuskeskus Salpaus, jonka kanssa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut solmi kumppanuussopimuksen vahvistaakseen pitkään jatkunutta yhteistyötä.
Kumppanuus syventää ja sujuvoittaa yhteistyötä. Säännöllisissä tapaamissa on helppo tuoda esille tarpeita ja kehittää toimintatapoja mahdollisimman mutkattomiksi. Yhteydenpito on helppoa, kun voi ottaa tarvittaessa yhteyttä tuttuihin henkilöihin. – Käymme yhdessä läpi säännöllisesti, miten voimme kehittää yhteistyötämme, kertoo hallintojohtaja Tuija Peränen Päijät-Hämeen Ateriapalveluilta.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut kouluttaa oppisopimuksella muun muassa ruokapalvelutyöntekijöitä, kahviotyöntekijöitä, suurtalouskokkeja ja dieettikokkeja. Salpauksen opiskelijoita työskentelee säännöllisesti työpaikoilla myös koulutussopimuksilla, jolloin opiskelu tapahtuu työpaikalla aidoissa oman alan työtehtävissä. Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa päästään samalla tutustumaan potentiaalisiin tuleviin työntekijöihin. – Meillä on jatkuvasti opiskelijoita eri toimipisteissä oppimassa, Peränen kuvailee.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on kouluttanut myös työpaikkaohjaajia, jotka perehdyttävät ja ohjaavat uusia työntekijöitä ja opiskelijoita. – Isoissa keittiöissä on tärkeää, että työskentely on sujuvaa, Peränen kiteyttää. – Meiltä saa työpaikalle tarvittaessa myös tukitoimia. Esimerkiksi suomalaiseen työelämään tutustuvan maahanmuuttajan mukana voi tulla ohjaaja keskustelemaan opiskelijan kanssa työpaikan pelisäännöistä ja käytänteistä, jatkaa opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on ollut aktiivisesti mukana Salpauksen järjestämissä rekrytointitilaisuuksissa. Myös Salpaus-Duuni- rekrytointikanava on tuttu asia. Siellä työnantaja sekä opiskelijat ja valmistuvat ammattilaiset voivat kohdata toisensa. – Rekrytoinnissa olemme tehneet luontevaa yhteistyötä ja sitä on tarkoitus jatkaa edelleen, kertoo henkilöstökoordinaattori Sanni Pelkonen Päijät-Hämeen Ateriapalveluilta.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on osallistunut myös tutkinnon perustetyöhön yhdessä Salpauksen kanssa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on varmistaa, että koulutus vastaa työelämän tarpeita. – Olemme päässeet esittämään, mitkä tutkinnon osat oppisopimusopiskelijoilla palvelevat parhaiten juuri meidän tarpeita, Pelkonen kuvailee.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut valmistaa 25 000 ateriaa päivässä muun muassa kouluille, päiväkodeille, sairaaloille ja palvelutaloille. Valmistuskeittiöitä on 14 ja palvelukeittiöitä lähes 80 eri puolilla Päijät-Hämettä. Lahden Launeella sijaitsee suuri ja jatkuvasti kehittyvä aluekeittiö.
– Myös opettajat ovat kiinnostuneita pääsemään tutustumaan käytännön tekemiseen Open Day -päivän merkeissä Etelä-Lahden aluekeittiöllä. Kun opettaja tuntee mahdollisimman monipuolisesti erilaisia alan työpaikkoja, se helpottaa opiskelijoiden ohjausta ja auttaa myös oman ammattitaidon ylläpitämisessä, kertoo Laaksonen. – Näkemyksemme mukaan opiskelijoita tulisi saada myös aluekeittiöön aiempaa enemmän. Ikärakenne on jo sellainen, että tulevina vuosina vapautuu eläköitymisen kautta paljon työpaikkoja, Peränen pohtii.
Lähde: Koulutuskeskus Salpaus