Rauten ja Salpauksen uusi yhteistyömalli helpottaa tulevaisuudessa potentiaalisten työntekijöiden löytämistä. Uudessa yhteistyömallissa kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat siirtyvät tekemään osan opinnoistaan käytännön työtehtävissä jo varhaisessa vaiheessa opintojaan. – Uusi yhteistyömalli tarkoittaa systemaattisesti johdettua, yhteisesti sovittua toimintaa, joka tähtää siihen, että meillä on jatkuvasti kone- ja tuotantotekniikan alan opiskelijoita harjoittelemassa käytännön työtehtäviä, kertoo Rauten tuotantopäällikkö Joona Vähä-Antila.
Uudessa mallissa työnantaja pääsee tutustumaan potentiaalisiin työntekijöihin jo varhaisessa vaiheessa. Tiivis yhteistyö lisää myös työpaikan tunnettuutta ja houkuttelevuutta opiskelijoiden keskuudessa. – Etsimme uusin keinoin osaavia työntekijöitä. Haluamme varmistaa ammattitaidon säilymisen ja toiminnan jatkuvuuden, sillä teknologiateollisuuden osaajien määrä on ollut laskussa niin Suomessa kuin globaalistikin, Vähä-Antila sanoo. – Tämän mallin myötä tavoitamme enemmän potentiaalisia työntekijöitä jo uran varhaisessa vaiheessa. Pääsemme myös vaikuttamaan siihen, minkälainen mielikuva alasta syntyy opiskelijoille, hän jatkaa.
Varhainen yhteys työelämään helpottaa myös opiskelijoiden siirtymistä työelämään. – Mitä nopeammin opiskelija pääsee tutustumaan oikeisiin työtehtäviin, hän näkee millaista työelämässä on, miten siellä toimitaan ja millaisia taitoja tarvitaan. Valmistuttuaan hänellä on käsitys työelämästä ja siellä tarvittavista taidoista, kertoo opetusalapäällikkö Pauliina Stranius. – Olen jo saanut opiskelijoilta myönteistä palautetta siitä, että he ovat päässeet meillä työskentelemään ihan oikeissa työtehtävissä. Tulemme seuraamaan säännöllisesti opiskelijoiden palautetta ja kehitämme mallia edelleen, Vähä-Antila jatkaa.
– Opiskelijat tulevat meille neljän viikon jaksoissa. He ovat opetelleet ensin perustaidot koululla niin, että heillä on valmiudet esimerkiksi kokoonpanotyön käytännön harjoitteluun. Me pystymme sen jälkeen opettamaan heille syvällisemmin käytännön työtä, Vähä-Antila kuvailee. Käytännön järjestelyä sujuvoittaa se, että asiat ovat sovittu jo ennalta. Salpauksessa on myös nimetty, työpaikan tarpeet tunteva yhteyshenkilö. – Rautelle on ollut Salpauksen kautta harjoittelijoita aiemminkin, joista osa on opiskeluiden edetessä siirtynyt oppisopimuksella opiskelijoiksi ja valmistuttuaan siirtyneet vakituisiksi työntekijöiksi. Uuden mallin hienous on siinä, ettei tarvitse erikseen järjestellä yksittäisen harjoittelijan saapumista. Systemaattinen malli selkeyttää asioita niin opiskelijan kuin meidänkin kannaltamme, Vähä-Antila summaa.
– Tämä on hieno avaus uudenlaisesta, suunnitellusta ja systemaattisesta yhteistyöstä, josta hyötyvät niin työpaikat, opiskelijat kuin oppilaitoskin. Tavoitteena on laajentaa samankaltaista yhteistyötä myös muiden alojen opiskeluun sanoo Stranius.
Perustutkinnon jälkeen opiskelijalla on perusvalmiudet alan työtehtäviin. Osaamisen kehittäminen jatkuu edelleen työelämässä. – Työntekijämme ovat tehneet Salpauksessa myös erikoisammattitutkintoja, jotka on suunniteltu nykyisen henkilöstön osaamisen tueksi. Tälläkään alalla opintopolku ei pääty siihen, kun valmistutaan perustutkinnosta, vaan omaa osaamistaan voi kehittää edelleen, Vähä-Antila sanoo.
Lähde: Koulutuskeskus Salpaus