Fazer perusti Artesaanileipurikoulun vastatakseen työvoimapulaan: ”Palkkaamme 100 uutta leipuria – alanvaihtajat ovat rohkeita kehittäjiä”

Käsin leivottu, tuore leipä maistuu suomalaisille vuosi vuodelta enemmän, mutta alalla on vaikeuksia löytää riittävästi osaavia leipureita. Ympäri Suomea nopeasti kasvaneet Fazerin myymäläleipomot ovatkin alkaneet kouluttaa itse artesaanileipureita. Yrityksen järjestämä ammattikoulutus on nykypäivän Suomessa harvinaisuus, joka houkuttelee nuorten lisäksi myös motivoituneita alanvaihtajia.

Fazer Leipomot on viime vuosina kasvattanut vauhdilla ruokakaupoissa sijaitsevien myymäläleipomoidensa verkostoa. Tällä hetkellä Fazerilla on 101 myymäläleipomoa ympäri Suomen, ja suunnitelmissa on avata vielä muutama tämän vuoden aikana. Ensi vuonna Fazer avaa useita myymäläleipomoita ja tulee palkkaamaan noin 100 uutta leipuria. Myymäläleipomoissa leipurit leipovat päivittäin leipää alusta asti käsityönä. ”Vastuullisuus, paikallisuus ja aitous ovat kasvavia trendejä, ja ihmiset ostavat yhä enemmän käsin leivottuja tuotteita. Käsin leivottu leipä ei kuitenkaan synny ilman ihmistä, ja me tarvitsemme koko ajan lisää artesaanileivonnan osaajia”, Fazer Leipomoiden myymäläleipomoliiketoiminnasta vastaava johtaja Marika Hagelberg kertoo.

Myymäläleipomoliiketoiminnan laajentuessa Fazer on törmännyt ongelmiin työvoiman saatavuudessa. Osaavan työvoiman puute on jopa uhannut liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä. Suomessa koulutetaan ammattileipureita, mutta harva opiskelija jää alalle. Vastatakseen leipuripulaan Fazer Leipomot perusti vuonna 2018 Artesaanileipurikoulun, johon opiskelijat tulivat eri puolilta Suomea. Yhteistyöoppilaitoksena oli Forssan ammatti-instituutti. Artesaanileipurikoulun kaksivuotisessa ohjelmassa on tällä hetkellä mukana 27 opiskelijaa, ja he saavat oppilaitokselta elintarvikealan perustutkintotodistuksen, leipurikondiittori, sekä erillisen todistuksen Fazerin Artesaanileipurikoulusta.

Opiskelijat saavat palkkaa koko oppisopimuskoulutuksen ajan, ja valmistuttuaan he työllistyvät Fazerin myymäläleipomoihin. Oppilaita on kaksikymppisistä 50-vuotiaisiin. ”On hienoa huomata, että opiskelijoidemme monipuolinen ja pitkä kokemus eri toimialoilta näkyy vahvana motivaationa ja mahtavana työasenteena. Yrityksethän eivät enää nykyään juurikaan perusta omia ammattikoulutuslinjoja, mutta onneksi me uskalsimme mennä vastavirtaan. Leivontaperinteiden vaaliminen on jo osoittautunut merkittäväksi sekä liiketoimintamme että yrityskulttuurimme kehittämisen kannalta”, Hagelberg jatkaa.

Kuluttajakäyttäytymisen muutos on käynnistänyt myös suuren muutoksen leipurin ammattikuvassa. ”Saamme huikeaa lisäarvoa näistä uusista osaajista tähän muutokseen. Kun aloitimme artesaanileipurikoulutuksen, emme itsekään ymmärtäneet miten tärkeää yrityksen ja yhteiskunnan kehityksessä on ihmisten liikkuvuus toimialalta toiselle. Keski-ikäiset alanvaihtajat ja toisen tutkinnon tekijät ovat innostuneita ja ennakkoluulottomia ihmisiä, jotka varmasti vaikuttavat koko ammattikunnan imagoon ja näkyvyyteen. Tällaista liikkuvuutta suomalainen työelämä kaipaa laajemminkin.”

Fazerin myymäläleipomot työllistää tänä päivänä jo noin 600 artesaanileipuria, joilta myös leipurikoululaiset saavat oppia ammattiinsa. Perustamalla Artesaanileipurikoulun Fazer haluaa nostaa esiin korkeatasoisen ammattiosaamisen merkityksen. ”Käsin leipomisen taito ei synny hetkessä, vaan vaatii perehtymistä ja pitkääkin opiskelua. Yhteiskuntaamme tarvitaan arvokeskustelua ammattikoulutuksen merkityksestä. Ei ole toisarvoista minkälaisia ammatteja hehkutetaan julkisessa keskustelussa ja mitkä työnkuvat jäävät täysin sivuun. Me tunnemme vastuumme oman alamme kehittäjänä. Perustamalla oman artesaanileipurikoulun luomme tulevaisuutta liiketoiminnallemme sekä kasvatamme ja pidämme yllä käsityöleivonnan erityisosaamista alallamme Suomessa.”

Lähde: Fazer Group 

Author: Tuula Pohjola