Ko­ro­na­koi­ra­tut­ki­mus len­to­ken­täl­lä ete­nee – jo yli 4000 nuuh­kit­tua näy­tet­tä

Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuun lopussa alkaneessa koronakoiratutkimuksessa on siirrytty pilottivaiheesta varsinaiseen tutkimukseen. Koirat ovat osoittautuneet sopeutuvan lentokentällä työskentelyyn hyvin. Koirat ovat nuuhkineet kentällä jo lähes neljätuhatta näytettä ja niiden saama palaute on ollut pelkästään positiivista. Tutkimuksessa siirrytään seuraavan vaiheeseen, jossa koirien herkkyyttä ja tarkkuutta tunnistaa infektoituneet ihmiset hajun perusteella verrataan PCR-tuloksiin. Alustavat tutkimustulokset koirien kyvyistä ovat hyvin lupaavia.

Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmän koronakoiratutkimusta on pilotoitu Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuusta alkaen. Pilotissa, eli niin sanotussa proof-of-concept -tutkimuksessa, on testattu muun muassa, miten koirat pärjäävät lentokentällä, millaiset tilat koirille ja ohjaajille tulee olla tarjolla ja kuinka itse näytteenottoprosessi toimii parhaiten. Kuuden viikon testijakson aikana koirien työskentely saatiin rullaamaan sujuvasti. Tänä testiaikana matkustajat kävivät vain hajutestissä. Koirat ovat nuuhkineet kentällä marraskuun loppuun mennessä jo lähes neljätuhatta näytettä ja niiden saama palaute on ollut pelkästään positiivista.

Varsinainen tieteellinen tutkimus, jossa lentomatkustajien antamista näytteistä koirien osoittamia negatiivisia tai positiivisia havaintoja verrataan laboratoriokokeiden (ns. PCR-testien) tuloksiin, käynnistettiin 11. marraskuuta, kun viimeiset tarvittavat tutkimusluvat oli saatu. Tieteellisiä tutkimustuloksia Helsinki-Vantaan koronakoiratutkimuksesta on luvassa aikaisintaan ensi vuoden puolella, sillä tieteellinen tutkimus ja tulosten vertaisarviointi tiedeyhteisössä vie oman aikansa.

Tutkimusryhmä on ollut iloisen yllättynyt koirien saamasta vastaanotosta. – Tähän mennessä emme ole saaneet yhtään negatiivista palautetta koirien toiminnasta, vaikka osa matkustajista saattaa pelätä koiria tai olla niille allerginen, kertoo Anna Hielm-Björkman, Dogrisk-tutkimusryhmän johtaja. – Ainoa negatiivinen palaute on ollut, että matkustajat ovat käyneet testauspisteellä, kun koirat ovat jo lähteneet kotiin työpäivän jälkeen, tai että he eivät ole päässeet tarpeeksi lähelle koiria, saadakseen selfien niiden kanssa. Kuulemma koirien pitäisi aina olla siellä, Hielm-Björkman naurahtaa.

Koirien hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää ja pilotin aikana koronakoirien työskentelyä on seurattu päivittäin ja tarpeellisia muutoksia on jo toteutettu. Tähän mennessä koirat ovat haistelleet 4153 näytettä, joista koirat ilmaisivat positiivisiksi 25 kappaletta, ja 4128 negatiivisiksi (kaikista näytteistä positiivisia on ollut 0,6 %). Kun matkustusrajoitukset olivat löysemmät, koirat osoittivat noin 1,1 prosenttia näytteistä positiivisiksi.

Demovideo on Covid-19 test by dogs.

Lähde: Helsingin yliopisto 

 

Author: Tuula Pohjola