LUT-yliopiston tuoreimman vastuullisuusraportin mukaan LUT on edistänyt kestävää kehitystä YK:n Agenda 2030:ssa linjattujen, kaikkien 17 tavoitteen osalta. Yliopisto myös laski hiilijalanjälkensä ensimmäistä kertaa kansainvälisen GHG-protokollan mukaan.
LUT yliopisto on julkaissut vuoden 2019 vastuullisuusraportin. LUT on edistänyt vastuullisuutta tutkimuksen, koulutuksen, sidosryhmäyhteistyön ja kampustoiminnan kautta. Muun muassa 72 prosenttia tutkinto-ohjelmista sisälsi kestävyyteen liittyviä oppimistavoitteita. Lisäksi kaikki uudet opiskelijat perehdytetään LUTin kestävyysajatteluun. LUT-korkeakoulujen kestävyysasioiden johtaja Kati Koikkalainen nostaa yksittäisenä onnistumisena yliopiston strategian päivityksen. Strategia 2030: Trailblazers – Science with a Purpose ohjaa puhtaaseen energiaan, veteen ja ilmaan sekä vastuulliseen liiketoimintaan liittyvät tieteelliset ratkaisut kohti kestävyyden edistämistä ja ilmastonmuutoksen torjumista.
Omien strategisten ydinalueittensa lisäksi LUT edistää YK:n Agenda 2030:ssa sovittuja muitakin kestävän kehityksen ponnisteluja (LUT & 17 Sustainable Development Goals). Esimerkiksi myöntämällä opintomaksustipendejä ja järjestämällä yritysten ja opiskelijoiden välisiä työllistymistapahtumia LUT osallistuu köyhyyden poistoon (SDG 1). Tuottamalla tietoa vehnän ilmastokestävyydestä tai yksisoluproteiinista LUT vahvistaa ruokaturvaa (SDG 2). Tunnistamalla meren kasviplanktonia tekoälyn avulla LUT tukee vedenalaisen ekosysteemin suojelemista (SDG 14). “Kantavana ajatuksena on hakea ratkaisuita ja toimintamalleja, joiden avulla edistämme kestävää kehitystä niin globaalilla, alueellisella, paikallisella kuin yksilöllisellä tasolla. Paljon on edistytty, mutta paljon on vielä tehtävää”, Kati Koikkalainen summaa.
Vuonna 2019 LUTin hiilijalanjälki oli 2054 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Hiilijalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa Greenhousegas (GHG) protokollan mukaan, joka on yksi maailman yleisimmin käytetyistä laskentametodeista. “LUTin laskennassa huomioidaan suorat ja epäsuorat päästöt, kaikki GHG-protokollan kolme ulottuvuutta. Toimintamme suurimmat päästöt aiheutuvat ruoasta, työmatkaliikenteestä ja bisnesmatkoista. Näiden päästöjen leikkaamiseen tartumme tekeillä olevalla climate action -toimenpidesuunnitelmalla”, Koikkalainen kertoo.
Kestävyyden edistämistä jatketaan myös hiilijalanjäljen laskennan tarkentamisella ja ympäristöjärjestelmän päivittämisellä. LUT-yliopiston tavoite on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2024 mennessä. “LUT asettui taloksi vuoden 2019 lopussa huonekalutehtaaseen saneeratulle Lahden kampukselle. Jatkossa myös Lahden kampuksen toiminnot otetaan mukaan hiilijalanjäljen laskentaan”, Koikkalainen lisää.
Sidosryhmätyössä eritoten Junior University -toiminta on saanut paikallista ja kansainvälistä kiitosta kestävyyttä edistävänä toimintana. Junior Universityssä oppilaat esikoululaisista lukiolaisiin oppivat vähentämään hiili- ja vesijalanjälkeään sekä kasvattamaan hiilikädenjälkeään. Ensimmäinen kokonainen lukuvuosi 2019 – 2020 osallisti 10 810 ihmistä. Junnuyliopistotoiminta on käynnistetty myös Lahdessa. Kati Koikkalainen sanoo, että LUT-yliopiston ja kampuskaupunkien Lappeenrannan ja Lahden yhteistyön toivotaan muutenkin jatkuvan vuorovaikutteisena ja hedelmällisenä.
Green Leaf -kaupunki Lappeenrannan, Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden sekä korkeakoulukampusten hiilijalanjälkeä leikkaavia tavoitteita on hyvä edistää yhdessä. “Erityisesti julkisen liikenteen kehittämisessä on yhteisiä intressejä. Lisäksi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on nousemassa yhä tärkeämmäksi arvoksi, myös yksilöiden tasolla. Ehkä löydämme näihin yhteisiä, kaikkia osapuolia hyödyttäviä hankkeita”, Kati Koikkalainen visioi.
Lähde: LUT-yliopisto