Syksyn 2020 aikana toteutettavan Nuorten omat rajat ja turvallisuus -kampanjan tavoitteena on antaa tietoa ja taitoja nuorten kokeman häirinnän sekä väkivallan ehkäisyyn. Kampanja on saanut alkunsa laajasalolaisten nuorten aloitteesta ja sen taustalla on vaikuttanut vuosi sitten Helsingissä paljastunut laajamittainen ja paljon julkisuutta saanut hyväksikäyttötapaus.
Idea 13.8. käynnistyvästä kampanjasta on alun perin lähtöisin kahdelta laajasalolaiselta nuorelta, joiden kokemusten mukaan seksuaalisesta häirinnästä ei puhuta tarpeeksi. Heidän mielestään aihe on tärkeä ja sen pohjalta he lähtivät ideoimaan kampanjaa, jonka avulla aihe puhuttaisi ihmisiä enemmän. Nuoret tarvitsevat sosiaalisten taitojen vahvistamista sekä voimavaroja ja selviytymiskeinoja puolustaa itseään häirinnän ja väkivallan ehkäisyssä. Kampanja on yksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden osallistavan budjetoinnin eli RuutiBudjetin toimenpiteistä, ja sen toteutuksesta vastaa Ympäristötoiminnan nuorisotyöksikö.
”Koska jokaisella on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, on tärkeää tunnistaa mihin se liittyy ja mitä pitää sisällään. Aiheesta puhuminen voi olla hankalaa suurimmalle osalle nuorista ja siksi aiheesta pitäisi puhua enemmän,” nuoret pohtivat aloitteessaan. Tätä kahden yläkoululaisen ideaa lähti lopulta viemään nuoriso-ohjaajan johdolla eteenpäin kuuden 16–19-vuotiaan nuoren ryhmä; Anja, Liinu, Olivia, Olli, Santeri ja Vita, joita yhdistää tunne aiheen tärkeydestä. Kampanja toimii sosiaalisessa mediassa, jonka lisäksi se viedään syksyn 2020 aikana konkreettisesti helsinkiläisten nuorten ulottuville; kampanjan yhteistyökumppani Nuorten Exit ry sekä kampanjan nuortenryhmä toteuttavat syksyn aikana kouluvierailuja yläkouluikäisille nuorille aiheeseen liittyen. Kiertue aloitetaan Laajasalon peruskoulusta.
Nuorten mielestä aiheesta on tärkeää puhua, vaikka se voikin olla vaikeaa ja siihen liittyy häpeää. ”Puhumalla voidaan korostaa omien rajojen asettamisen ja toisen rajojen kunnioittamisen tärkeyttä sekä toisaalta lisätä tietoisuutta ja vähentää häpeää, jota esimerkiksi häiritsevien tilanteiden kohtaaminen usein herättää. Kampanja voi kannustaa nuoria myös puhumaan kohtaamastaan häirinnästä,” toivoo Liinu. ”Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus ja mahdollisuus sanoa ”ei” tilanteille, jotka tuntuvat itsestä ahdistavilta tai epämukavilta,” sanoo Olivia.
Lähde: Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala