Kuluttajille on jo tarjolla monenlaisia käteviä nettilaskureita, joilla voi laskea omaa hiilijalanjälkeään. Yritysten avuksi tarvittaisiin samantapaisia, jotta niiden olisi helppo ohjata toimintaansa hiilineutraaliin suuntaan – tai jopa ilmastopositiivisuuteen eli siihen, että yrityksen toiminta on ilmastovaikutukseltaan positiivista. Huhtikuussa alkaneessa 6Aika: ILPO -hankkeessa kehitetään ilmastopositiivisuuteen tähtääviä toiminta- ja laskentamalleja, toteutetaan hiilitaselaskentoja ja luodaan yritysalueille omia hiilitiekarttoja. – Jotta hiilineutraaliuteen voidaan päästä, on katsottava yksittäisten päästölähteiden, kuten autoilun tai asumisen lisäksi isompaa kuvaa. Yritykset ja yritysalueet ovat tässä suuressa roolissa. Niillä tulisi olla käytössä yksinkertainen, nopea ja riittävän kattava tapa arvioida omia ilmastovaikutuksiaan, hanketta Tampereen yliopistossa johtava Industry Professor Tero Joronen tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta kertoo.
Kuten yksittäisten päästöjen laskemisen, myös ilmastopositiivisuuden arvioinnin tulee olla yksinkertaista ja järkevästi toteutettavissa. Sen on tarjottava yrityksille hyödynnettävää tietoa. Tampereen yliopiston roolina hankkeessa on kehittää ilmastopositiivisuuden tunnistamista ja arviointia sekä kokeilla uutta teknologiaa erityisesti jäte- ja materiaalivirtojen solmukohdissa eli kiertotalouskeskuksissa. Olemassa olevan tutkimustiedon avulla tutkijat käyvät läpi erilaisia vaihtoehtoja ilmastopositiivisuuden laskentaan. Näin kehitetään ilmastopositiivisuuden laskentamalli, jota voidaan hyödyntää kiertotalouden tarpeisiin sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti. Mallin täytyy olla helposti kopioitavissa ja skaalattavissa erilaisiin kohteisiin. Laskentamallien lisäksi Hervannan kampuksella syntyy myös konttiin rakennettava, hydrotermiseen nesteytykseen käytettävä HTL-pilottilaite, jonka avulla esimerkiksi muoveja, biojätettä tai tekstiilijätettä voidaan muokata helpommin hyödynnettävään muotoon.
6Aika: ILPO-hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin aluekehitysrahasto, Uudenmaan liiton kautta. Hankkeessa ovat mukana Tampereen yliopiston lisäksi Lounais-Suomen Jätehuolto, Business Tampere, Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki. Hankkeen kesto on 1.4.2020–31.12.2021.
Lähde: Tampereen yliopisto