Eduskunnan lausuntovaliokunnat: Koronaviruksen jäljityssovelluksen oltava turvallinen ja kansalle kerrottava, että se on vapaaehtoinen

Miten koronaviruksen jäljityssovellus on varmasti tietoturvallinen ja miten mahdollisimman moni siitä saa kuulla? Muun muassa tätä pohtii eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, kun se jatkaa alkavalla viikolla mietintönsä rukkaamista koronan jäljityssovelluksesta. Jäljityssovellus on tarkoitus ottaa käyttöön väliaikaisella muutoksella tartuntatautilakiin. Muutoksella yritetään hillitä koronaviruksen leviämistä.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta esitti aiemmin lausunnossaan, että sotevaliokunnan on edellytettävä, että hallitus seuraa mobiilisovelluksen kehittämistä ja toimivuutta erittäin tiiviisti, erityisesti yksityisyyden suojan ja tietoturvan toteutumisen kannalta. Lisäksi valiokunnan mielestä on edellytettävä, että hallituksella on valmius tarvittaessa nopeisiin sääntelyn tai järjestelmätason muutoksiin. Valiokunta vaatii, että hallituksen on annettava asiasta selvitys viimeistään syysistuntokaudella 2021.

Kaiken kaikkiaan liikenne- ja viestintävaliokunta pitää saamansa selvityksen perusteella ja hallituksen esityksessä esille tuoduilla perusteilla mobiilisovelluksen käyttöönottoa ja ehdotettuja säädösmuutoksia tarpeellisina ja tarkoituksenmukaisina. – Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että aitojen hyötyjen saaminen mobiilisovelluksesta tartuntaketjujen tunnistamisessa ja katkaisemisessa vaatii sovelluksen laajaa käyttöönottoa väestön keskuudessa, lausunnossa lukee.

Perustuslakivaliokunnan mielestä sääntelyyn on lisättävä nyt ehdotettua ehdottomampi ja laajempi kielto käyttää sovelluksesta saatua tietoa karanteeniin määräämisessä. Tällaisen muutoksen tekeminen on edellytyksenä lakiehdotuksen käsittelemiselle tavallisessa lain säätämisjärjestyksessä. Perustuslakivaliokunta lisäksi painottaa, että viranomaistiedotuksessa pitää asianmukaisesti kertoa, että sovellus on vapaaehtoinen.

Jäljityssovelluksen käyttöönotto on osa hallituksen koronahybridistrategiaa, jossa laajoista rajoitustoimista on siirrytty epidemian hallintaan testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteella. Altistuneiden tavoittaminen tunnistusjärjestelmällä tehtäisiin mobiililaitteiden bluetooth-teknologiaa hyödyntämällä siten, että laitteeseen tallentuu tiedot henkilöiden kohtaamisista.

Lähde: Salon Seudun Sanomat

Author: Tuula Pohjola