Hämeen poliisin rikosylikonstaapelille tuomio – Alaista ei perehdytetty ja häntä syrjittiin kuukausia

Työyhteisö hyljeksi tehtävään valittua. Perehdytys oli puutteellinen. Poliisipäällikkö: ‘Tämä käydään läpi pohjamutia myöten.’

Hämeen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli syyllistyi työturvallisuusrikokseen ja virkavelvollisuuden laiminlyömiseen, kun hänen ryhmäänsä nimitetty vanhempi konstaapeli joutui useiden kuukausien ajaksi muun ryhmän hyljeksimäksi. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden helmikuussa antama tuomio on nyt lainvoimainen. Rikosylikonstaapeli tuomittiin maksamaan korvauksena henkisestä kärsimyksestä 1 200 euroa korkoineen sekä 30 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa miehen tuloilla 1 350 euroa. Miehen maksettavaksi tuli myös 11 485 euron oikeudenkäyntikulut korkoineen.

Syy kiusaamiseen oli vanhemman konstaapelin valinta tutkintaryhmään suosikin sijaan. Ryhmänjohtaja ei huolehtinut uuden tutkijan perehdyttämisestä tai pitänyt mitään yhteyttä alaiseensa. Vuosia poliisina työskennelleellä vanhemmalla konstaapelilla oli jotain kokemusta teknisestä tutkinnasta, mutta hän ei ollut valmis itsenäiseen työskentelyyn teknisenä tutkijana. Ryhmänjohtaja ei työskennellyt alaistensa kanssa samoissa tiloissa, vaan oli siirtänyt työpisteensä autotalliin. Muu ryhmä jätti vanhemman konstaapelin useina työpäivinä yksin toimistolle ilman tietoa siitä, missä muut tutkijat olivat tai mitä he tekivät. Ryhmään kuului johtajan lisäksi puolenkymmentä poliisia.

Vanhempaa konstaapelia ei huomioitu ja häntä ei otettu usein mitenkään mukaan ryhmän keskusteluihin. Hänelle ei osoitettu omaa tietokoneella varustettua työpistettä ja ainakin koeajan alussa hän joutui vaihtamaan vaatteensa avokonttorissa. Uuden tutkijan tulon jälkeen ryhmänjohtaja ei enää osallistunut aamukahveille, jossa oli tapana käsitellä työasioita. Oikeuden mukaan ryhmänjohtajalla ei ollut estettä oleskella ajoittain alaisten kanssa ja laitoksen muissa tiloissa.

Vanhempi konstaapeli kertoi, että työyhteisössä oli alusta asti huokunut pettymys hänen valintaansa. Konstaapelin mukaan syy ei ollut siinä, että hän on nainen, vaan koska ryhmä oli toivonut tehtävään valittavan ennestään tuttu henkilö. Tilanne oli kuitenkin kiinnittänyt huomiota poliisilaitoksella. Vanhemman konstaapelin kokema kohtelu tuli laitoksen johdon tietoon muuta kautta, ja asia vietiin oikeuteen. Hämeen poliisissa on yhä kesken ryhmänjohtajan toiminnasta käynnistetty virkamiesoikeudellinen menettely.

Lähde: Hämeen Sanomat

Author: Tuula Pohjola