Nolla tapaturmaa -foorumi on myöntänyt työturvallisuuden tasoluokitukset jäsentyöpaikoille, joissa on panostettu työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen. Tasoluokituksen sai kaikkiaan 63 työpaikkaa eri puolilta Suomea. Tasoluokituksen tavoitteena on tukea työpaikkoja pitkäjänteisessä työturvallisuuden kehittämisessä ja nostaa esiin myönteisiä esimerkkejä työpaikoilta, joissa turvallisuus on osa arkea.
Työpaikat kertovat turvallisuustyöstään avoimessa verkkoseminaarissa ti 5.5.2020. – Tänä vuonna tasoluokituksen saaneista työpaikoista 18 saavutti nollan tapaturman tavoitteen, kertoo Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.
Koko työpaikan vaarojen tunnistamisen rinnalla työkohtaisten riskienarviointien ja tuumatuokioiden pitäminen on todettu hyväksi tavaksi vaikuttaa turvallisuuteen. Tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla on monia keinoja vaikuttaa ja viestiä työturvallisuudesta – Esimiehet ovat työturvallisuuden kehittämisen avainryhmä ja heidän työnsä tukemiseen on tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla satsattu paljon, Monni kertoo.
Esimiesten tekemään turvallisuustyöhön kuuluvat esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvät keskustelut, turvavartit, turvallisuuskävelyt sekä turvattomaan toimintaan puuttuminen. – Koko työpaikan laajuisesti tasoluokituksen saaneet työpaikat ovat nostaneet esiin turvallisuuden tärkeyttä ja siihen sitoutumista esimerkiksi teemapäivien tai turvallisuusviikkojen avulla, Monni kuvaa.
Nolla tapaturmaa -foorumin vuosittaiset tasoluokitukset perustuvat yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa luotuihin kriteereihin. Tasoluokitusta myönnettäessä tarkastellaan mm. työpaikan työtapaturmataajuutta ja tapaturmien vakavuutta sekä edellytetään, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.
Nolla tapaturmaa -foorumi järjestää 5.5.2020 klo 9-10.30 kaikille avoimen verkkoseminaarin ” Näin me sen teimme – Työturvallisuuden tasoluokitetut kertovat”. Seminaarissa kuullaan kolmen tasoluokituksen saaneen työpaikan askelista heidän kehityspolullaan. Mitä on tehty, mikä toimii, missä onnistuttiin? Ilmoittaudu verkkoseminaariin.
Työturvallisuuden tasoluokitukset.
Lähde: Työterveyslaitos