Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Koronantäyteinen kevät on muuttanut opiskelijoiden kansainvälistymissuunnitelmia, paikoin rajustikin. Korkeakoulut päättävät itse vaihtoon lähtevistä ja saapuvista opiskelijoista. Opetushallituksen tietojen mukaan kolmasosa korkeakouluista on perunut sekä saapuvat että lähtevät opiskelijavaihdot syksyn osalta.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo yliopiston lähettävän vain yksittäisiä opiskelijoita turvallisiin maihin. – Lähtökohtanamme on se, ettei meillä ole opiskelijavaihtoja. Emme ota vastaan vaihto-opiskelijoita eikä meiltä myöskään lähde. En usko, että syksyllä tulee juurikaan olemaan lähteviä opiskelijoita, sillä esimerkiksi matkajärjestelyt ja kaikki sellaiset olisi pitänyt jo tehdä, Määttä sanoo.

Yliopisto ei kuitenkaan Määtän mukaan voi kieltää halukkaita opiskelijoita lähtemästä vaihtoon. Rahoitusta yliopiston puolelta ei kuitenkaan myönnetä lähtijöille. – Ilman vaihto-ohjelmatukea, esimerkiksi Erasmus-ohjelmaan kuuluvaa tukea, opiskelijat eivät käytännössä lähde vaihtoon, hän kertoo. Peruuntuneiden vaihtojen tilalle on Määtän mukaan luotu eurooppalainen virtuaalikampus, jossa on mukana kymmenen yliopistoa. Järjestelmä saadaan Määtän mukaan käyntiin kesällä, ja siihen kuuluu opintojaksojen lisäksi myös opiskelijoiden keskinäisiä aktiviteetteja.

Jossain korkeakouluissa tutkinto-ohjelmiin kuuluu pakollinen ulkomaan jakso. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston vieraiden kielten opiskelijoilla tilanne on ollut paikoin vakava. Ruotsin ja venäjän opiskelijat suorittavat professori Risto Turusen mukaan pakollisen kieliharjoittelun. Keväällä yliopisto pyysi noin kymmentä Venäjällä harjoittelussa ollutta opiskelijaansa palaamaan takaisin. – Kyseiset opiskelijat voivat jatkaa harjoitteluaan myöhemmin. Ruotsin osalta olemme voineet järjestää harjoitteluja myös Suomen ruotsinkielisillä alueilla. He, joilla valmistuminen on ollut kiinni harjoittelun suorittamisesta, ovat voineet korvata harjoittelujakson muilla suorituksilla. Näin on turvattu opiskelijoiden oikeusturva, Turunen sanoo.

Myös Turun ammattikorkeakoulu on joutunut korvaamaan joitain harjoittelujaksoja. Kansainvälisten asioiden päällikkö Anu Härkösen mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan harjoittelun sijaan vaihto-opiskelijoille tarjotaan syyslukukaudella teoriaopintoja. – Pyrimme joustamaan mahdollisimman paljon tässä tilanteessa. Emme ole myöskään kategorisesti kieltäneet tai peruneet omien opiskelijoidemme vaihtoja tai harjoitteluja ulkomaille, hän sanoo.

Joustaminen näkyy Härkösen mukaan esimerkiksi vaihtojen siirtämisessä myöhempään ajankohtaan tai etäopintojen hyödyntämisessä. – On olemassa myös mahdollisuus, että opiskelija aloittaa vaihtonsa etäopiskelun avulla ja matkustaa kohdemaahan myöhemmin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei tämä ole herättänyt kovin paljon kiinnostusta, sillä vaihtoon liittyy aina paljon muutakin kuin vain akateemista opiskelua, hän kertoo.

Turun yliopisto on suunnittelija Janne Loikkasen mukaan suositellut harjoittelujen siirtämistä myöhempään ajankohtaan. – Jos tilanne on ollut, että valmistuminen on riippunut harjoittelusta, olemme esimerkiksi järjestäneet kokonaan tai osittain etänä tehtäviä harjoitteluja. Haluamme tukea opiskelijoita harjoittelun suorittamisessa, sillä se voi vaikuttaa suurestikin valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen, Loikkanen kertoo.

Myös Vaasan yliopistossa harjoittelujen suorittamismuotoja on muutettu pandemian takia. – Tänä kesänä jotkut opiskelijoistamme suorittavat ainakin osan harjoittelujaksostaan virtuaalisesti ulkomaiselle työnantajalle, liikkuvuuspalveluiden palveluvastaava Ahmed Hamad sanoo.

Lähde: STT

Author: Tuula Pohjola