Helsingin startup-ekosysteemi on globaalissa vertailussa neljäntenä

Startup Genomen ja Global Entrepreneurship Networkin tuottama Global Startup Ecosystem Report 2020 (GSER) julkaistaan tänään (25.6.). GSER on maailman kattavin ja luetuin startup-tutkimus, joka perehtyy 250 ekosysteemiin, tarkastelee 40 parasta ekosysteemiä sekä listaa 100 parasta nousevaa ekosysteemiä tutkimuksessaan.

Helsinki Business Hub on toiminut Startup Genomen paikallisena kumppanina ja tuloksena pääkaupunkiseudun ekosysteemiä on vertailtu 250 globaalin ekosysteemin kanssa. Vaikka Helsinki on kooltaan pienempi kuin moni kilpailijansa, tutkimus tuo jälleen esiin, että Helsingin vahvuudet ovat merkityksellisiä kansainvälisessä vertailussa. Nyt julkaistavassa raportissa Helsinki on listattu neljänneksi parhaaksi nousevaksi ekosysteemiksi globaalisti. Erityisesti Helsinki nousi esiin osaajien ja rahoituksen kategorioissa. Helsinki erottui positiivisesti muun muassa huippuohjelmistokehittäjien kumulatiivisessa kasvussa. Näiden osaajien määrä ja kasvu pitkällä aikavälillä on kriittinen osatekijä ekosysteemin menestymisen kannalta ja heijastelee ekosysteemin kasvupotentiaalia. Raportin mukaan Helsingin alueen ekosysteemin arvo on 5,8 miljardia dollaria ja viimeisen 2,5 vuoden ajan varhaisen vaiheen rahoituksen määrä oli 511 miljoonaa dollaria. Sektorit, joilla Helsinki on erityisen vahva, ovat tutkimuksen mukaan AI, Big data, analytiikka, peliala ja digitaalinen terveys.

Koronakriisi on aiheuttanut kasvuyrityksille haasteita kahdesta näkökulmasta. Samaan aikaan, kun pääoman hankinta on vaikeutunut ja monen yrityksen kysyntä on laskenut radikaalisti. Startup Genomen raportin mukaan neljä kymmenestä startupista ilmoitti kassansa riittävän vain kolmeksi kuukaudeksi. 72 % startupeista sanoi liikevaihtonsa laskevan ja yli 60 % yrityksistä on irtisanonut työntekijöitä tai alentanut palkkoja. Raportti tuo myös esiin, että VC-rahoituksen määrä on vähentynyt merkittävästi jokaisessa maanosassa. Globaalissa mittakaavassa pääoma on vähentynyt 20 % tammi-maaliskuun aikana.

Tulevaisuuden näkymät ei kuitenkaan ole vain synkkiä. Jokainen kriisi luo myös uusia mahdollisuuksia, eikä nykyinen koronakriisi ole siinä poikkeus. Esimerkiksi Health Capital Helsingin kyselyn mukaan suuri osa terveysteknologiaan keskittyneistä yrityksistä sanoo tällä kriisillä olleen positiivinen vaikutus heidän liiketoimintaansa. Aika näyttää, kuinka monta menestystarinaa tämän kriisin aikana syntyy.

Helsinki ainakin uskoo, että yhteistyöllä ja luottamalla ekosysteemimme vahvuuksiin, voimme selvitä tästä kriisistä ja rakentaa entistä parempaa tulevaisuutta.

“Kriisienkin aikana Helsinki on toimiva ja turvallinen kaupunki, joka edistää kestäviä ratkaisuja. Teemme töitä paikallisen yhteisön kanssa auttaaksemme kasvuyrityksiä selviämään uuteen nousuun. Koronan jälkeisessä maailmassa kykymme tarjota turvallinen ja vakaa ekosysteemi, läpinäkyvä ja avoin hallinto sekä osaavaa työvoimaa on entistä merkityksellisempää. Innovaatiokeskittymät ja kyvykkyys houkuttelevat myös pääomia”, pormestari Jan Vapaavuori kommentoi.

Lataa koko startup-ekosysteemi raportti 

Lähde: Helsingin kaupunki 

Author: Saara Teirikko