Johtotasolle monikulttuurisia osaajia

Ylimmälle johtotasolle tarvitaan enemmän naisia, monikulttuurisuutta ja julkisesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia johtajia, sanoo Kiillon henkilöstöjohtaja Antti Uski. Nykyinen patriarkaalinen rakenne estää kaikkien osallistumista jaetun johtajuuden rakentamiseen, Uski sanoo. Kiilto on vanha suomalainen perheyritys.

Heijastuuko perheyrittäjyys Kiillon henkilöstöpolitiikkaan, henkilöstöjohtaja Antti Uski?  “Kyllä. Kasvollinen omistajuus tuo sivusta seurattuna mielestäni erityistä vastuuta henkilöstöstä. Meillä monet eivät tee täällä vain työuraa, vaan elämäntyönsä. Sen vuoksi esimerkiksi tavoitteemme olla johtava yritys ympäristöasioissa ovat niin tärkeitä. Tämä ei ole mitä tahansa hommaa, vaan tähtäämme selvästi pidemmälle.”

Millainen organisaatiokulttuuri teillä on? “Kehittyvä. Paljon on vielä tehtävää, jotta kaikkien mahdollisuus osallistua tulevaisuuden rakentamiseen olisi lähellä 100:a. Mutta keskeistä on se, että olemme sitoutunut jatkuvan parantamisen tielle ja olleet valmiita muokkaamaan kulttuuriamme. Ja onhan meillä yleisesti ottaen kova meininki päällä. Henkilöstötutkimukset näyttävät vihreää ja henkilöstö kokee työhyvinvointitoimet vahvuustekijäksi. Tämä ei tosin ole mikään itsestäänselvyys, vaan yli 10 vuoden systemaattisen ja arkisen työn tulosta.”

Mitä henkilöstöjohtamisen hankkeita teillä on parhaillaan käynnissä? “Työtä on todellakin tuunattu. Olemme Kiillossa toteuttaneet yli 800 mikromuutosta neljän vuoden aikana. Meillä on Kiilto Highway -johtamisohjelma,joka on kokeilukulttuuria edistävä kehityskonsepti. Se on skaalattu eri henkilöstöryhmille ja tämä työ jatkuu edelleen.”

“Sankarijohtajien aika on ohi. Johtajuudesta on tultava jaettua, jotain, jonka rakentumiseen osallistuvat kaikki siihen liittyvät tahot. Rakenteellisesti tarvitsemme Suomessa etenkin teollisuusyritysten hallituksiin ja ylimmälle johtotasolle enemmän naisia, monikulttuurisuutta ja julkisesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia johtajia. Kyse ei ole pelkästään yhdenvertaisuuden kehittymisestä, tai siitä, että näin voidaan saada monipuolisempia päätöksiä aikaan. Nykyinen patriarkaalinen rakenne yksinkertaisesti estää kaikkien osallistumista jaetun johtajuuden rakentamiseen.”

Lähde: KL

Author: Tuula Pohjola