Kassavirtakonsultti ohjaa yrityksiä lomauttamaan ja leikkaamaan kustannuksia: “Koronakriisi ei ole mikään investointikohde”

“Lisävelan ottaminen yritykselle koronakriisin aiheuttaman kuopan täyttämiseksi on tyhmää eikä se palvele ketään.” Arvio ja ohje on Strategic Accountingin kassavirtakonsultti Riku Lehtisen.

Viruspandemia rajoituksineen on käytännössä lähes pysäyttänyt suuren osan Suomen taloudesta. Lehtinen tekee yrityksille saneeraussuunnitelmia ja pitää päivittäin talouswebinaareja tilaajIlleen kotitoimistoltaan Turun Hirvensalosta. Ravintolat, matkailu, suuri osa palveluliiketoiminnasta on menettänyt pahimmillaan koko liikevaihtonsa. Yhtiöiden liiketoiminta on vaarantunut.

Yritykset ovat myös sopeuttaneet tai sopeuttamassa liiketoimintaansa vähentyneeseen kysyntään.Työ- ja elinkeinoministeriön viime viikon keskiviikkona päivittämien lukujen perusteella yli 320 000 suomalaista työntekijää on ollut yt-neuvottelujen piirissä. Lomautukset seuraavat neuvottelujen päätteeksi. Tämän päälle tulevat alle 20 hengen yritykset.

Riku Lehtinen varoittaa, että yritykset reagoivat koronan tapaiseen ulkoiseen shokkiin liian hitaasti. Tase kasvaa, mutta tuotot vähenevät. Jos kulut eivät jousta, kassavirta heikkenee ja yrityksen kannattavuus katoaa. Syntyy maksuvalmiusongelmia, velkaantuminen lisääntyy ja vakavavaraisuus romahtaa. Kun kriisi joskus helpottaa ja talous taas nousee jaloilleen, vain ne pääsevät uuteen nousuun, joilla ei ole liikaa velkaa ja sen tuomia rasitteita. “Koronakriisi ei ole mikään investointikohde”, painottaa työkseen yritysten kassavirtoja analysoiva ja simuloiva Lehtinen.

Lisävelan ottamisen sijasta yrityskonsultti kehottaa yritystä saneeraamaan: leikkaamaan kustannuksiaan niin voimakkaasti, että kassavirtatulos ei jää miinusmerkkiseksi – tai on niin vähän punaisella, että kassa sen kestää. Tämä merkitsee henkilöstön lomautuksia, kustannusten leikkaamista sieltä, missä se on mahdollista. “Markkinaosuus ei muutu kriisin alkaessa tai kestäessä, vaan sen jälkeen.”

Koronakriisistäkin talous palaa normaaliin, mutta kukaan ei tiedä, milloin. Kesällä, syksyyn mennessä vai joskus ensi vuoden puolella tai sen jälkeen? Maailmanlaajuisena kulkutautina ja markkinoiden osittaisena sulkemisena pandemia kolhii vähän kaikkea liiketoimintaa. Kuluttajien luottamuksen heikentyminen tuntuu vielä pidempään.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola