Koronapandemia on luonut haasteita luonnontuotealojen yrityksille

Koronapandemia on asettanut myös luonnontuotealan yritykset aivan uuteen tilanteeseen. Erityisesti työvoiman saatavuus ja raaka-aineiden hankinta ovat kärsineet tilanteesta. Poikkeusolot ovat kuitenkin myös vahvistaneet verkkokauppojen ja muiden alustojen merkitystä liiketoiminnassa, mikä voidaan nähdä myönteisenä kehityksenä alan tulevaisuuden kannalta. Tiedot selviävät luonnontuotealan näkymistä, jotka työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 25.8.2020.

Luonnonmarjoja on tänä vuonna saatavilla Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan tavanomaista paremmin, mutta ulkomaalaisen työvoiman puuttuminen rasittaa marja-alaa. Ulkomaiset poimijat ovat yleensä keränneet 90 prosenttia jatkojalostukseen päätyvästä luonnonmarjasadosta. Osa suomalaisista marja-alan yrityksistä on katsonut nykyiset Thaimaan viranomaisten asettamat ehdot kohtuuttomiksi ja on jättänyt poimijat kutsumatta. Thaimaasta saapuu Suomeen vuoden 2020 keruukaudelle enintään noin 2 300 luonnonmarjojen poimijaa. Työvoimapulaa on pyritty helpottamaan esimerkiksi poistamalla väliaikaisesti turvapaikanhakijoiden työnteon aloittamista koskevat kolmen ja kuuden kuukauden karenssiajat maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä. Oleskelulupamenettely vaatii kuitenkin vielä kehittymistä kausityövoiman tarpeisiin.

Marja-alan arvoketjun ensimmäinen porras tarkoittaa yrityksissä noin 70 miljoonan euron liikevaihtoa sekä työllistää noin 200 työntekijää. Ala koostuu käytännössä kokonaan pienyrittäjistä. Maa- ja metsätalousministeriö on korostanut luonnonvara-alan roolia talouden koronanjälkeisessä jälleenrakentamisessa.

Koronan seurauksena kysyntä on kasvanut merkittävästi niillä luonnontuotealan yrityksillä, joilla on omaa verkkokauppatoimintaa. Lisäksi osa päivittäiskaupan ketjuista on pilotoinut hanketta, jossa tuottajat voivat tarjota tuotteitaan suoraan myyntiin kaupan verkkoalustalla.

Luonnontuotteiden kerääjille, alan kouluttajille sekä raaka-aineita välittäville ja tarvitseville yrityksille on valmistunut yhteinen verkkopalvelu: Kerääjä.fi. Palvelu yhdistää raaka-aineiden kerääjät ja niitä liiketoiminnassaan käyttävät yritykset. Lisäksi marjastajien on helppo löytää ja merkitä marjahavaintonsa Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään Marjahavainnot.fi -palveluun.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Author: Saara Teirikko