Energiankulutus ja ympäristövaikutukset jäävät ulkomaille.
Suomalaiset ovat viime vuosina moninkertaistaneet datan ja varsinkin mobiilidatan käyttönsä. Mobiilidatan käyttö lähes 25-kertaistui vuosina 2011–17. Kasvua on tapahtunut sekä kuluttajien että yritysten käytössä. Samalla on kasvanut myös datankäytön aiheuttama energiankulutus, mutta se ei juuri näy suomalaisten sähkölaskuissa, ilmenee Sitran ja Suomen Akatemian rahoittamasta Etlan ja Aalto-yliopiston tutkimuksesta.
ICT-sektorin sähkönkulutus kasvoi Suomessa lähes 14 prosenttia vuosina 2011‒2017. Eron datan- ja energiankäytön kehityksessä aiheuttaa se, että energian käyttö tapahtuu usein muualla. Suomalaisen kuluttajan käyttämän suoratoistopalvelun energiankulutus voi olla ulkoistettu toisella puolella maailmaa sijaitsevaan datakeskukseen. Energiankulutus voi siten ohjautua maahan, jossa sähköntuotanto aiheuttaa enemmän päästöjä kuin Suomessa.
– Isossa kuvassa datan käytön merkittävä kasvu tarkoittaa myös energiankulutuksen kasvua. Olemassa olevaa dataa katsomalla esimerkiksi suomalaisen kuluttajan datankäytön energiankulutusta on kuitenkin erittäin vaikea arvioida, sanoi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä tiedotteessa.
Datan käytön kasvu on hidastunut vuoden 2017 jälkeen. Vuosina 2018‒2019 datankäyttö kasvoi 20 prosenttia vuosittain. Mobiilidatan ja kiinteän verkon käyttö kasvoi yhtä nopeasti. Tutkimuksessa todetaan, että informaatiosektorin energian- ja sähkönkulutus jatkaa kasvuaan, ellei alan energiatehokkuus parane. Tietoa kulutuksesta ja ympäristövaikutuksista on kuitenkin vaikea kerätä.
– Yhteiskunta digitalisoituu valtavaa vauhtia ja meidän pitää pystyä ohjaamaan kehitystä haluamaamme suuntaan. Tähän tarvitaan tietoa siitä, missä sektorin sähkön- ja energiankulutuksen osalta nyt mennään, sanoi Sitran kiertotalousasiantuntija Lotta Toivonen tiedotteessa.
Lähde: Yle