ELY-keskukset ovat myöntäneet maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisia tukia kesän aikana yhteensä noin 7 miljoonaa euroa, joka on vajaa neljännes tukeen varatuista varoista. Tuki on tarkoitettu koronapandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin. Monen alkutuottajan tai elintarvikejalostajan toimitukset ravintoloihin pysähtyivät keväällä kokonaan koronaviruspandemian vuoksi. Pandemia tyhjensi myös esimerkiksi maatilojen yhteydessä matkailu- ja juhlapalvelutoimintaa harjoittavien yritysten tilauskirjoja. Väliaikaisia tukia voivat hakea maatilan yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoittavat yrittäjät, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset sekä erikoistuneet alkutuotannon alan yritykset. Yrityksen taloudellisten vaikeuksien tulee johtua koronaviruspandemiasta.
Väliaikaiset tuet tulivat haettavaksi toukokuun puolivälissä. ELY-keskukset ovat tähän mennessä saaneet yli 1300 hakemusta ja myöntäneet tuen yli 800 yrittäjälle. Noin viidesosa hakemuksista on hylätty. Hylkäykseen on usein johtanut se, että tukikelpoiset kustannukset eivät ole riittäneet vähimmäistukeen tai harjoitetun toiminnan osuus koko maatilakokonaisuuden liikevaihdosta on ollut vähäinen.
Tuen saaneista lähes 60 % on erikoistuneita alkutuotannon alan yrityksiä ja noin 40 % maatilakytkentäisiä yrityksiä tai maataloustuotteiden jalostajia ja myyjiä. Myönnetystä seitsemästä miljoonasta eurosta noin neljä miljoonaa euroa on myönnetty maatalouden alkutuotannon yrityksille.
Alkutuotannon väliaikaisesta tuesta valtaosan ovat saaneet Pohjanmaan alueella toimivat yritykset. Maatilakytkentäisille ja maataloustuotteiden jalostajille ja myyjille tarkoitettua tukea on myönnetty eniten Etelä-Savoon. Tukea ovat hyödyntäneet varsinkin maatilakytkentäiset matkailuyritykset.
Lähde: Ruokavirasto