Suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi kevään pohjakosketuksesta, mutta epävarmuus on edelleen suurta. Suomalaiset yritykset arvioivat suhdannetilanteen heikentyneen kesän aikana entisestään, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) heinäkuun Suhdannebarometrista. EK tiedusteli yrityksiltä heinäkuussa arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2020 toisella neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi 1 047 yritystä, joilla on Suomessa lähes 250 000 työntekijää.
Suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi kevään pohjakosketuksesta, mutta epävarmuus on edelleen suurta. Koko elinkeinoelämässä odotukset ovat nousseet saldolukuun -11, kun vielä huhtikuussa kuljettiin -59 pisteessä. Palvelualoilla saldoluku kohosi nollan tuntumaan. Koronavirus on nostanut esiin myös kysyntäongelmia. Vastaajayrityksistä 41 prosenttia koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi. Teollisuudessa kysynnän puutteesta raportoi peräti 57 prosenttia vastaajista.
EK:N johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan koronakriisi on kohdellut toimialoja hyvin eri tavoin. ”Palveluala palautuu rajoitustoimien helpottaessa ensimmäisenä ja kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä”, Pakarinen sanoo. ”Eritahtisuus pitkittää talouden palautumista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.”
Näkymien perusteella koronakriisin pahin vaihe alkaa olla takanapäin. Tästä huolimatta tuotanto-, myynti- ja henkilöstöodotukset ovat edelleen hyvin heikot. Pudotus teollisuuden uusissa tilauksissa pysähtyi heinäkuussa, mutta henkilöstöodotukset lupaavat Pakarisen mukaan heikkoa kehitystä työllisyyden suhteen. ”On hyvä muistaa, että virus kiihdyttää yhä maailmalla ja talousennusteissa mahdollista toista aaltoa ei ole juuri huomioitu. Syksystä voi tulla vielä vaikea, sillä kriisin pitkittyminen johtaisi vaikutusten kertaantumiseen.”
Lähde: HS