Ruokavirasto selvitti suomalaisten kasvinterveystietämystä

EU:n kasvinterveyden tietoisuuden lisäämiseksi tehdyn strategian mukaan kaikkien jäsenmaiden tulee mitata, miten hyvin kansalaiset tuntevat kasvinterveyteen liittyviä asioita. YouGov Finland toteutti kyselyn helmikuun alussa. Kyselyn tulosten perusteella suomalaiset tuntevat kasvintarkastuksen tehtäväalueen heikosti. Tiedottamista tarvitaan edelleen ainakin tärkeimmistä tuhoojista, minne havaintoja pitää ilmoittaa ja mitkä ovat tuontivaatimukset EU:sta ja sen ulkopuolelta.

Koloradonkuoriainen tunnettiin kolmesta kyselyssä mukana olleesta tuhoojasta parhaiten. Vastaajista 85 prosenttia tunnistaa tai oli kuullut koloradonkuoriaisesta. Kolmannes vastaajista oli ainakin kuullut aasianrunkojäärästä ja yli neljännes tunnisti tulipoltteen tai oli kuullut siitä. Koloradonkuoriaisesta, aasianrunkojäärästä ja tulipoltteesta kysyttiin siksi, että niistä on ollut eniten mediassa uutisia viime vuosina. Vain 14 prosenttia ilmoitti tietävänsä, minne tuhoojien havainnoista pitää ilmoittaa ja näistä viisi prosenttia tiesi nimetä juuri Ruokaviraston tai Ely-keskuksen.

Kolmannes vastaajista ei osannut lainkaan arvioida kasvintarkastajien työtehtäviä. Yli puolet vastaajista kuitenkin tiesi, että tarkastajat tarkastavat ulkomailta tuotavia kasveja ja neljännes tiesi, että kasvintarkastajat etsivät kasvitauteja ja tuhohyönteisiä.

Kun kysyttiin kasvien ja hedelmien tuonnista EU:n ulkopuolelta, neljännes vastaajista ei osannut sanoa mitään, mutta 60 prosenttia tiesi, ettei kasveja ja hedelmiä saa tuoda matkatavaroina lainkaan. Lähes puolet vastaajista ei tiennyt, mitä ehtoja siementen tilaamiselle EU:n ulkopuolelta on. Puolet vastaajista ei osannut sanoa, millä ehdoilla kasveja saa tuoda toisista EU-maista. Neljännes vastanneista tiesi, että EU:n sisältä saa vapaasti tuoda kaikkia kasveja matkatavaroiden mukana.

Kysely mittasi kansalaisten tietämyksen lähtötasoa. Ruokaviraston tavoitteena on uusia kysely myöhemmin, jotta voidaan verrata kasvinterveystietoisuuden kehittymistä.

Lähde: Ruokavirasto

Author: Saara Teirikko