Ensimmäiset kauppatieteen maisterit valmistuivat Vaasan yliopiston ensimmäisestä täysin etänä suoritetusta ohjelmasta. Digitaalista liiketoiminnan kehittämistä opiskelleiden opiskelumenestys oli mainio, sillä nyt valmistuneet saivat opinnoistaan hyvät tai erinomaiset arvosanat.
Yksi valmistuneista on helsinkiläinen Tarja Matikka, joka kertoo opintojen hyödyttäneen suoraan työntekoa. − Kaikki kurssit olivat hyödyllisiä, mutta erityisesti projektijohtamiseen liittyvistä asioista oli hyötyä työssäni. Kurssitarjonta oli hyvä ja mielenkiintoinen, välillä oli valinnanvaikeutta, kertoo Tarja Matikka.
Kaksivuotinen Digitaalinen liiketoiminnan kehittäminen -maisteriohjelma alkoi syyskuussa 2018. Siihen oli ennätysmäärä hakijoita, joista valittiin koulutukseen nelisenkymmentä. Koulutuksen pääsisältö oli tietojärjestelmätieteen ja tuotantotalouden opintoja. Opinnot oli jaettu kahteen osaan: projektinhallinnan sekä tietohallinnon ja palvelun osioon.
Matikalla oli ennestään tuotantotalouden insinööri AMK -tutkinto Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta. Lisäksi hän oli opiskellut Jyväskylän avoimessa yliopistossa kauppatieteitä. − Tämä Vaasan yliopiston ohjelma taisi tulla vastaan Facebookissa, vaikutti kiinnostavalta ja sopi tavoitteisiini, joten hain ja pääsin. Yhdistelmä tuotantotaloutta ja tietojärjestelmätieteitä vaikutti kiinnostavalta.
Vaikka opinnot suoritettiin etänä, muihin opiskelukavereihin tutustui opintojen etäpalavereissa ja vapaamuotoisemmin eri viestintäalustoilla. − Olisi ollut mukava nähdä opiskelukavereita, mutta meillä oli onneksi tsemppi-Whatsapp-ryhmiä ja oma Slack-kanava. Etäilystä huolimatta meillä oli hyvä henki ja tsemppi, Matikka sanoo.Moni opiskelija oli kokenut ICT-alan ammattilainen, ja Matikka kertoo verkostoituneensa ja oppineensa myös muilta opiskelijoilta.
Koulutusohjelmavastaava, tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen on tyytyväinen etäkoulutuksen ja -opintojen sujumiseen. − On hienoa, että monet opiskelijat saivat maisteriohjelman hyvin arvosanoin suoritettua. Vartiaisen mukaan koulutuksen sisältö on suunniteltu vastaamaan ICT-alan tarpeita. − Koulutuksessa painotettiin projektinhallintaa eri näkökulmista kuten myös palveluiden suunnittelua, tietoturvaa, tietohallintoa ja yritysarkkitehtuuria. Nämä kaikki ovat kriittisiä teemoja ICT-alalla, Vartiainen korostaa.
Etäopetuksen kehittäminen maisteriohjelmaa varten helpotti myös koronan aiheuttamassa uudessa tilanteessa. Vaasan yliopisto suunnitteli opintoja yhdessä muiden yliopistojen kanssa, ja opiskelijat saattoivat valita kursseja myös niistä.
Lähde: Vaasan yliopisto