Henkilöstövahvuuden muutokset myllertävät nyt työpaikoilla

Henkilöstövahvuuden muutoksia hoidetaan usein hajanaisesti, kiireessä ja huolimattomasti. Tämä kävi ilmi vuoden vaihteessa päättyneen, Vaasan yliopiston HELLO-hankkeen tuloksista. Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa tutkittiin henkilöstövahvuuden muutoksia johtamisen näkökulmasta kunnissa ja yrityksissä. – Nykyisessä poikkeustilanteessa saattaa tuntua toisarvoiselta miettiä lomautusten tai vähennysten toteuttamisen tapaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tilanteen normalisoituessa vahvimmassa asemassa ovat ne yritykset, jotka ovat säilyttäneet henkilöstönsä luottamuksen ja hyvä työnantajamaineen. Vastuullisuutta tilanteen hoitamisessa voi toteuttaa huolehtimalla oikeudenmukaisuudesta esimerkiksi toimimalla johdonmukaisesti sekä perustelemalla päätökset avoimesti, rehellisesti ja arvostavalla tavalla, sanoo hankkeen toinen vetäjä, FT Anu Hakonen.

Henkilöstövahvuuden muutoksen huono hoitaminen voi näkyä organisaatiolle kielteisinä ja pitkäaikaisina seurauksina. Säästöjen ohella saatetaan silloin saada tulokseksi epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia, sitoutumisen heikkenemistä, työhyvinvoinnin rapautumista ja ei-toivottuja irtisanoutumisia. Parempaan lopputulokseen voidaan päästä ennakoinnilla ja suunnittelulla. Onnistumista varmistaa se, että määritellään arvot ja kriteerit, joita prosessissa tullaan noudattamaan. Viitalan mukaan on myös tärkeää, että jäljelle jäävätkin kokevat, että tilanne hoidetaan fiksusti ja oikeudenmukaisesti. Toiminnalle välttämätön osaaminen on turvattava ja ihmisillä tulee olla mahdollisuus selviytyä tehtävistä järkevillä työnkuvilla ja työajoilla.

HELLO-hankkeen tutkimustulosten perusteella tiivistettiin myös henkilöstövahvuuden muutosten käskyt. Ne ovat osittain sovellettavissa myös tämän hetkiseen tilanteeseen, jolloin henkilöstövähennyksiä ei ole voitu ennakoida. Hankkeen havainnot, tulokset ja käskyt koottiin kirjaan Ikkunoita henkilöstövahvuuden muutokseen, joka on vapaasti ladattavissa Vaasan yliopiston avoimesta julkaisuarkistosta.

Lähde: Vaasan yliopisto

Author: Saara Teirikko