Suomalaiset verkkokaupat ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan, kertoo Kaupan liitto. 60 prosentissa Suomessa tehtävistä verkko-ostoksista lähetys tulee kotimaasta. Digitaalisesti myyvien vähittäiskauppojen osuus on Suomessa kasvanut Euroopan maista eniten. Digitaalisesti myyvien vähittäiskauppojen osuus on Suomessa jopa Ruotsia suurempi. – Suomalaisen kaupan vahva digitalisoituminen on iloinen uutinen. Ikävämpää on, ettei verkkomyynti vielä tavoita kansainvälistä asiakaskuntaa, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.
Asia käy ilmi Kaupan liiton verkkokauppaselvityksestä, joka pureutuu digitaaliseen ostamiseen Suomessa sekä suomalaisten eniten käyttämiin verkkokauppoihin. Suomalaiset ostivat digitaalisesti vähittäiskaupan tuotteita koti- ja ulkomailta viime vuonna 4,5 miljardilla eurolla. Euromääräinen kasvu oli 12 prosenttia toissa vuodesta. Ennen koronaviruksen voimakasta leviämistä Euroopassa kuluvan vuoden kasvun ennustettiin olevan noin 11 prosenttia. Ennuste heittänee nyt häränpyllyä. – Tällä hetkellä ennuste on hyvin epävarma. Toisaalta asiakasvirtojen voimakas vähentyminen fyysisissä myymälöissä ohjaa asiakkaita digikanaville, toisaalta taas yleisen aktiivisuuden heikkeneminen, lomautukset ja irtisanomiset vähentävät ostoaikeita kaikissa kanavissa, Kurjenoja pohtii.
Suurimmat verkkokaupat jopa kaksinkertaistivat nettomyyntinsä viime vuonna. Kokonaisluvun nousua hillitsi kuitenkin Alkon verkkomyynnin verkkaisuus muuhun päivittäistavarakauppaan verrattuna. Päivittäistavaroiden digiostokset ilman alkoholitilauksia kasvoivat lähes 60 prosenttia ja alkoholitilausten kanssa alle 40 prosenttia.
Kaiken kaikkiaan päivittäistavaroiden digiostokset koti- ja ulkomailta ovat vain vähäinen osa päivittäistavaroiden kokonaismyynnistä. Verkkokauppa edustaa noin 0,8 prosenttia verrattuna suomalaisen päivittäistavarakaupan liikevaihtoon. – Kuten finanssikriisissä myös koronaepidemian aikana päivittäistavara- ja marketkauppa todennäköisesti kasvavat, ja myös ruoan verkkokaupan kasvu vauhdittuu entisestään. Monet verkkotilauksia nyt kokeilevat jäävät asiakkaiksi myös epidemian jälkeen, ja ruoan verkkokauppa tulee hypähtämään uudelle tasolle, Kurjenoja toivoo.
Lähde: STT