Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen asettama Kestävä elvytys -työryhmä on julkaissut ensimmäisen ehdotuksensa talouden elvytystoimiksi, joilla edistettäisiin myös hallituksen ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteita. Kuntien osalta työryhmäryhmä ehdottaa panostuksia rakennusten energiatehokkuuden ja terveellisyyden parantamiseen, öljylämmityksestä luopumiseen, kestäviin liikenneratkaisuihin, luontopohjaisiin ratkaisuihin ja vesihuollon kehittämiseen. Lisäksi ehdotetaan tukea lähivirkistyskohteiden kunnostukseen ja hoitoon.
Kuntaliitto teki huhtikuun lopussa kunnille kyselyn koronakriisistä ja sen jälkihoidosta vuonna 2020. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa sitä, mitkä olisivat hyviä investointihankkeita kuntatalouden kannalta tässä koronatilanteessa ja miten ne tulisi rahoittaa. Avovastauksissa suuret kaupungit toivat esille yhtäältä kaupunkiseutujen välistä saavutettavuutta parantavia väyläinvestointeja ja toisaalta kaupunkiseutujen sisäisiä kestävän kaupunkikehityksen investointeja. Valtion osallistumisesta viimeksi mainittuihin infrainvestointeihin tulisi saada pitkäaikaisesti kestävät periaatteet. Suuret kaupungit edellyttävät myös, että valtion on lisättävä panostustaan kaupunkiseutujen MAL-sopimusten ja muiden kestävän kaupunkikehityksen sopimusten rahoitukseen.
Kyselyssä etenkin yli 100 000 asukkaan kaupungit kokevat, että koronakriisi hidastaa yhdyskuntarakentamisen investointeja. Suuret kaupungit ehdottivat elvytyshankkeiksi kestäviä kaupunkikehitys- ja ilmastohankkeita, kuten turpeen energiakäyttöä vähentävien investointien tukemista ja rahoittamista. Seutukaupungit mainitsivat edellisten lisäksi väylä- ja ratahankkeet ja tiestön kunnostamisen. Laajakaistainvestoinnit nähtiin tärkeinä, samoin yritysten toimintaympäristön kehittämis- ja investointihankkeet.
Lisäksi pienet kunnat nostavat liikenneinfrainvestointien ohella esille muun muassa huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ruokatuotannon hankkeita, etätyön, digipedagogiikan ja digiopetusmahdollisuuksien parantamiseen tähtääviä laajakaistainvestointeja, biotalouden, uusiutuvan energian kuten biokaasun ja vastaavien investointituet, ympäristöön ja tulvasuojeluun liittyviä investointeja, korjausinvestointeihin kannustavia kunnallisten vuokra-asuntojen korjausavustuksia sekä purkuavustuksia huonokuntoisille kiinteistölle.
Lähde: Kuntaliitto