Kyselytutkimus: EU-kansalaiset vaativat suurempaa EU-budjettia kriisistä selviämiseen

EU-kansalaisten enemmistön (56 %) mielestä EU tarvitsee enemmän varoja pandemian vaikutuksista selviämiseen. Etusijalla ovat kansanterveys, talouden elpyminen ja ilmastonmuutos.

Euroopan parlamentin tilaaman tuoreen kyselytutkimuksen vastaajista lähes seitsemän kymmenestä (68 %) toivoi EU:lle vahvempaa roolia nykyisen kriisin torjunnassa. Kesäkuun lopulla tehdyn tutkimuksen mukaan yli puolet (56 %) EU-kansalaisista uskoo, että EU tarvitsee tätä varten enemmän varoja, jotka olisi käytettävä pääasiassa pandemian vaikutusten lieventämiseen terveysalalla ja taloudessa. Yli puolet kaikista vastanneista (53 %) oli tyytymättömiä EU-maiden osoittamaan keskinäiseen solidaarisuuteen pandemian aikana. Usean vastaajan mielipide on nyt kuitenkin myönteisempi kuin huhtikuussa (+5 prosenttiyksikköä).

Kolme neljästä EU-kansalaisesta (76 %) on kuullut EU:n ehdottamista eri toimista, joilla torjutaan koronaviruspandemian seurauksia. Vastanneista 36 % myös tiesi, mitä nämä toimet olivat. Hieman yli puolet vastaajista (53 %) eri puolilla EU:ta ei ollut tyytyväinen EU-maiden pandemian aikana osoittamaan keskinäiseen solidaarisuuteen, kun taas keskimäärin 39 % vastanneista sanoi olevansa tyytyväisiä.

Noin kaksi kolmasosaa vastaajista (68 %) oli sitä mieltä, että ”EU:lla pitäisi olla enemmän toimivaltaa käsitellä koronaviruspandemian kaltaisia kriisejä”. EU-kansalaisista 56 % katsoo, että EU tarvitsee enemmän varoja, jotta se voisi selvitä koronaviruspandemian seurauksista. Viidessätoista EU-maassa selkeä enemmistö vastanneista on samaa mieltä tämän väitteen kanssa.

Kun EU-kansalaisilta kysyttiin, millä politiikan aloilla suurempi EU-budjetti tulisi käyttää, he asettivat etusijalle kansaterveyden. Seuraavaksi tulivat talouden elpyminen ja uudet mahdollisuudet yrityksille (45 %), työllisyys ja sosiaaliasiat (37 %) sekä ilmastonmuutoksen torjunta (36 %).

On tärkeää, että elpymispakettia koskevat päätökset tehdään mahdollisimman nopeasti. Tämä käy selkeästi ilmi EU-kansalaisten taloudellisesta tilanteesta, joka on ollut huolestuttava pandemian alusta lähtien. Vastaajista 57 % sanoi, että heillä on ollut taloudellisia vaikeuksia.

Huomattava muutos voidaan nähdä myös vastaajien kriisiä koskevissa tuntemuksissa. Kansalaiset 15 EU-maassa valitsivat ”toivon” (41 %) kuvaamaan nykyistä tunnetilaansa. Tämä tunne tuli toiseksi ”epävarmuuden” jälkeen, jonka mainitsi 45 % vastaajista.

Kyselyn toteutti Kantar verkossa (sekä puhelimitse Maltalla ja Kyproksella) 11.–29. kesäkuuta 2020 ja siihen osallistui 24 798 vastaajaa 27 EU-maasta. Suomesta kyselyyn osallistui 1 044 vastaajaa. Kattava raportti ja koko tietoaineisto kyselytutkimuksesta on tarkoitus julkaista syyskuun alussa 2020.

Lähde: Euroopan parlamentin Suomen-toimisto

Author: Tuula Pohjola