Monenlaiset keinot ovat käytössä taistelussa lupiineja vastaan. Leena Laari hoitaa homman ruohonleikkurilla. – Pitää huolehtia, ettei nämä vahingossakaan joudu takaisin luontoon. Kukinnoissa ovat siemenet valmistumassa, joten niitä ei voi laittaa esimerkiksi kompostiin, kertoo Laari. Laarilla on vuosien kokemus siitä, miten lupiinia voi hävittää sekä rajata sen leviämistä. Tämän kesän osalta työ on vasta alussa. – Tavoitteenani on tänä kesänä saada vaikeutettua lupiinin leviämistä kesäpaikkamme tontin viereiseen metsään.
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen pitää Laarin sisukasta taistelua lupiineja vastaan esimerkillisenä toimintana. – Kannustan ihmisiä kaikkiin sellaisiin toimiin, jotka tähtäävät tämän vieraslajin vähentämiseen. Kasvin hävittäminen tietyltä alueelta vaatii muutaman vuoden työn, mutta kyllä lupiinilta voimat loppuvat aiemmin kuin ihmiseltä, toteaa Saarinen.
Kimmo Saarisella on itselläänkin konkreettista kokemusta siitä, miten lupiinista pääsee eroon. Hän on poikansa kanssa neljässä vuodessa saanut poistettua lupiinin Kuutostien laidalta Lappeenrannasta noin neljän kilometrin pätkältä. – Akuuttihoito on niittäminen. Meillä konsteina on ollut niittämistä ja repimistä. Paras keino on poistaa lupiini maasta juurineen, se käy helpoimmin hiekkamaasta, kertoo Saarinen. Saarisen vinkki on valita hallittavan kokoinen alue, jolta jaksaa poistaa lupiineja pitkän aikaa. Yhden kerran talkoilu ei riitä.
Hankalista maastoista lupiinin leviämistä voi rajata katkomalla sen kukinnot irti ennen kuin siemenet valmistuvat. – Juuri nyt on oikea aika lupiinin vastaiseen taisteluun, kun palkoja ei vielä ole kehittymässä. Sekaan vaan viikatemiehenä touhuamaan, kannustaa tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen.
Lupiini jyrää levitessään perinteiset piennarkasvit ja samalla monimuotoinen hyönteislajisto joutuu väistymään. Komealupiini eli lupiini on peräisin Pohjois-Amerikasta ja se on tuotu Eurooppaan koriste- ja rehukasviksi 1800-luvulla. Se on luokiteltu Suomessa kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Lupiini kasvaa jo lähes koko Suomessa. Vain Lappi on siltä säästynyt.
Lähde: Yle