Vähemmistöjen oikeudet Yhdysvalloissa nousivat voimalla esiin Black Lives Matter- liikkeen myötä. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ovat osallistuneet myös monet yritykset. Pelkkä kantaaottavuus ei enää riitä, vaan yrityksiltä odotetaan myös tekoja kantojensa todentamiseksi. Suomessa esimerkiksi Finlayson on mainoskampanjoillaan ottanut näkyvästi kantaa muun muassa äärinationalismia vastaan ja naisten aseman puolesta.
“Yritysaktivismista kohistaan nyt erityisesti Yhdysvalloissa, mutta yhtä lailla sitä tapahtuu myös Suomessa”, kertoo tutkijatohtori Laura Olkkonen LUT-kauppakorkeakoulusta.
Olkkonen tutkii yritysaktivismia Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Suomen Akatemia myönsi vastikään kolmevuotisen rahoituksen Olkkosen yritysaktivismia koskevalle tutkimukselle.
Henkilökohtainen tutkijatohtorirahoitus myönnetään vuosittain nuoren sukupolven parhaimmistoon arvioiduille tutkijoille. Olkkosta vastaavia yritysaktivismin tutkijoita ei Suomessa ole.
Yritysaktivismilla tarkoitetaan yritysten itse tekemää aktivismia. Se voi näkyä esimerkiksi yritysten ulkoisina kannanottoina kiistanalaisiin tai ajankohtaisiin teemoihin, kuten esimerkiksi rasismiin tai ilmastonmuutokseen. Kansainvälisistä yrityksistä tunnetuimpia ovat ympäristöaktivismiin keskittyvä urheilu- ja retkivaatteita valmistava Patagonia sekä jäätelönvalmistaja Ben&Jerry’s.
Aktivismi on uusi, koko ajan voimistuva yritysvastuun muoto. Perinteisesti yrityksiltä ei ole odotettu kantaottavuutta, vaan sitä, että ne ottaisivat eri toimijoiden intressit laajasti huomioon ja tasapainoilisivat mahdollisimman hyvin kaikkea kaikille -ajatuksen kanssa.
“Aktivismissa vastakkainasettelua halutaan tehdä tietoisesti, eikä pyrkimyksenä ole kaikkien miellyttäminen”, Olkkonen kertoo.
Aktivismi liittyy yritysten yhteiskunnalliseen asemaan. Yritykset eivät ole yhdentekeviä, vaan yhteiskunnassamme merkittäviä toimijoita. Samalla yhteiskunnan kasvava arvopolarisaatio on antanut aktivismille vauhtia: yrityksetkin päätyvät valitsemaan puolensa.
Yritysvastuusta on puhuttu perinteisesti esimerkiksi liiketoiminnan laadun, alihankkijoiden, käytettyjen raaka-aineiden tai työntekijöiden oikeuksien kautta.
“Aktivismissa linkki yritystoimintaan on usein kaukaisempi. Ajatuksena on, että se mikä koskettaa yhteiskuntaa, koskettaa myös yritystä ja sen työntekijöitä tavalla tai toisella.”
Lähde: LUT