Apetit-konserniin kuuluva Avena Nordic Grain Oy on saanut uuselintarvikeluvan myöntämistä puoltavan lausunnon uudelle tuoteinnovaatiolleen Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA). BlackGrain from Yellow fields -niminen tuote on rypsin- ja rapsinsiemenistä valmistettava jauhemainen kasviproteiini- ja kuituvaihtoehto, jonka ravintoarvot ja tuotesovellukset ovat monipuoliset.
Aikaisemmin EFSA on arvioinut rypsiproteiinin käytön turvalliseksi, kun rypsille tyypillisten haitta-aineiden määrät ovat tarpeeksi alhaisella tasolla. Rypsinsiemenjauheen valmistusvaiheet perustuvat juuri näiden suurina pitoisuuksina haitallisten aineiden, eli glukosinolaattien ja fytaatin, pitoisuuksien vähentämiseen. Avenalla on pitkä historia laadukkaiden kasviöljyjen ja öljykasvipohjaisen rehuraaka-aineen tuotannossa. BlackGrain from Yellow Fields on yhtiön uusi innovaatio, jota on kehitetty vuodesta 2017 lähtien.
BlackGrain valmistetaan Avenan toisesta päätuotteesta, rypsipuristeesta. Tähän asti puriste on hyödynnetty eläinrehuna. Kehitystyön tuloksena puristeesta valmistetaan nyt ihmisravintoon sopivaa rypsijauhetta. BlackGrainilla on erinomaiset ravintoarvot: se sisältää kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja. Lisäksi siinä on luonnostaan riittävä määrä välttämättömiä aminohappoja. Sitä voi hyödyntää laajassa kirjossa erilaisia elintarviketuotteita. Vegaaninen, gluteeniton, GMO-vapaa ja soijaton BlackGrain sopii useimpiin ruokavalioihin.
Lähde: Apetit