Asuinalue, josta halutaan malli koko maailmalle

Finnoossa henkilöautoilu on toissijaisessa asemassa ja energiaratkaisuna ensimmäinen geoterminen lähilämpöverkko  Uuden Finnoon rakentamisessa keskeisessä roolissa ovat uudet energia- ja liikenneratkaisut. Espoon Finnoo on uusi kaupunginosa, jossa asuu tulevaisuudessa noin 17 000 espoolaista.

Metrotyömaan lisäksi alueella on parhaillaan menossa katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen. Myös ensimmäisiä asuintaloja rakennetaan jo. Alueen pitäisi valmistua 2030-luvulla. Kimmo Leivo toimii projektinjohtajana meren, metron ja luonnon äärelle nousevassa rakennushankkeessa.

Keskeisenä osana Leivon suunnitelmassa on rakentaa Finnoon Djupsundsbäckeniin Suomen ensimmäinen geoterminen lähilämpöverkko.  – Geoenergiaverkon toteuttaminen Finnooseen tukisi Espoon hiilineutraalisuustavoitteita, Leivo sanoo.  Kiinteistöjen lämmitys- ja jäähdytysenergia voitaisiin tuottaa täysin hiiilineutraalisti (Euroopan parlamentti). Lämpö tulisi kahden kilometrin syvyydestä.

Espoo käyttää neljänneksi eniten rahaa Suomen kaupungeista tulevaisuutensa suunnitteluun. Se näkyy esimerkiksi siinä, että Espoosta on käyty ahkerasti tutustumassa Euroopan eri kaupunkien tekemiin ratkaisuihin. Viime vuosina tutustumismatkalla on käyty esimerkiksi Tsekissä Brnossa, Oslossa, Kööpenhaminassa, Wienissä ja Saksan Freiburgissa.

Eniten Finnoon rakentamisessa on otettu mallia kuitenkin Tukholman Hammarby Sjötadista. Molemmat ovat tavallaan merenrantakohteita, ja ovat suurin piirtein samanlaisessa sääilmastossa. – Olemme ottaneet mallia muun muassa hulevesien hallinnasta, rakennusten energiatehokkuudesta sekä energian kierrättämisestä, Leivo sanoo.  Leivon mukaan tärkeää on myös asuinalueen viihtyisyys. Viihtyisyyttä Finnoossa pyritään lisäämään Euroopan suurempien kaupunkien mallin mukaisesti erilaisilla design-ratkaisuilla. – Se voi tarkoittaa vaikka sillankaiteen muotoilua, Leivo sanoo.

Maailmanlaajuinen suuntaus on, että kaupunkirakentamisessa auto ei enää välttämättä ole niin pyhä. Myös Finnoossa auto ja autoilu ovat jo toissijaisessa asemassa, vaikka ratkaisut eivät ole vielä kovin jyrkkiä. – Pysäköinti on keskitetty parkkitaloihin ja asuinalueet pyritään rauhoittamaan autoliikenteeltä.

Väljyys. Se on Kimmo Leivon mukaan espoolaisuutta. Käytännössä väljyys tarkoittaa Leivon mielestä viheralueita sekä hyviä liikunnan harrastusmahdolisuuksia. – Finnoossa tätä ajatusta pyritään toteuttamaan niin, että metroaseman läheisyyteen rakennetaan tiiviisti ja tarpeen vaatiessa korkeammalle. Näin myös lähiluonnolle jää ympäristössä tilaa, Leivo sanoo. Liito-oravaa varten alueelle on kuitenkin jätetty erityinen liito-oravakäytävä, joka koostuu puurivistöstä.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola