BioBAT-kehittämishanke vastaa tiedontarpeeseen uusien biotuotetehtaiden ympäristöpäästöistä

“Metsäteollisuuden uusien biotuotelaitosten luvituksen ja valvonnan kehittäminen (BioBAT)” -hankkeen on tarkoitus vastata uuden biojalostamotoiminnan parhaiden käyttökelpoisten tekniikoiden (BAT) tiedontarpeeseen”, kertoo 18.5.2020 Lappeenrannassa työnsä aloittanut erityisasiantuntija, DI Paula Vehmaanperä. “Perinteisen metsäteollisuuden BAT-prosessit ovat hyvin hallussa”, hän toteaa ja kertoo projektin haasteesta: “Perinteisiä prosesseja käytetään alustana uusien tuotteiden valmistukseen. Näin ollen joudutaan käyttämään uudentyyppisiä prosessiratkaisuja, lisää uusia kemikaaleja sekä enemmän energiaa. Päästöjen määrä ja laatu muuttuvat, kun samasta perinteisestä raaka-aineesta valmistetaan yhä monimuotoisempia tuotteita.”

BioBAT-hanketta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen metsäteollisuuden erikostumisryhmässä johtava yli-insinööri Timo Ålander toteaa kemiallisen metsäteollisuuden olevan nyt nopeassa muutoksessa. Uusiin sellupohjaisiin tuotantoprosesseihin panostetaan voimakkaasti, ja uusia biojalostamohankkeita on tällä hetkellä vireillä ympäristövaikutusten arviointi- ja lupaprosesseissa parikymmentä. Uudet valmistusprosessit ja tuotantolaitosten monimutkaistuminen voivat vaikuttaa merkittävästi laitosten ilma- ja vesistöpäästöihin ja jätteisiin. Tämä kehitys lisää viranomaisten ja toiminnanharjoittajien tiedon tarvetta uusien tuotantoprosessien ympäristövaikutuksista. Tieto biojalostamohankkeiden tuotteista, prosessiteknisistä ratkaisuista ja päästötasoista on hajallaan eri lähteissä, mikä on hidastanut ja hankaloittanut lupa- ja valvontaviranomaisten biojalostamojen YVA-prosessisien ja lupapäätösten valmistelua sekä valvontaa. Tiedon hajanaisuus on myös haitannut viranomaisten toiminnan yhtenäisyyttä ja päätösten ennakoitavuutta.

BioBAT-hankkeessa tuotetaan uusien biojalostamoiden prosesseja ja päästöjä koskevaa tietoa. Tieto tukee EU:n teollisuuspäästödirektiivin mukaisen, metsäteollisuuden parasta käyttökelpoista tekniikkaa (Best Available Techniques, BAT) koskevan vertailuasiakirjan (BREF) seuraavan kierroksen valmistelua. Hankkeessa arvioidaan biojalostamoiden toimintaan liittyviä parhaita ympäristökäytäntöjä. Lisäksi laaditaan toimintamalleja ja ohjeistusta, joita ympäristöhallinto ja toiminnanharjoittajat voivat hyödyntää ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä, luvituksessa, ympäristövalvonnassa ja lupahakemusten laadinnassa. BioBAT kuuluu ympäristöhallinnon ohjaus- ja kehittämishankkeisiin (OHKE). Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, Aalto-yliopiston sekä Metsäteollisuus ry:n asiantuntijoiden kanssa.

Lähde: ELY-keskus (Kaakkois-Suomi)

Author: Saara Teirikko