Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian (PIMA-strategian) toteutumista arvioivan seurantaraportin mukaan pilaantuneiden maa-alueiden puhdistaminen maa-aineksia kaivamatta (in situ) ja puhdistustöiden yhteydessä kaivettujen maa-ainesten hyödyntäminen kaivuualueilla ovat lisääntyneet. Vuonna 2015 laaditun PIMA-strategian päämääränä on saada pilaantuneista maa-alueista aiheutuvat riskit terveydelle ja ympäristölle kestävällä tavalla hallintaan vuoteen 2040 mennessä. Uudessa seurantaraportissa on ensimmäistä kertaa arvioitu strategian toteutumista ja toimialan kehitystä strategian julkaisemisen jälkeen.
PIMA-strategian julkaisemisen jälkeen on aloitettu valtakunnallinen Maaperä kuntoon –ohjelma rahoitusjärjestelmineen edistämään kiireellisten, isännättömien pilaantuneeksi epäiltyjen alueiden tilan selvittämistä ja puhdistamista. Myös kunnat ja yritykset ovat yhteistyössä etsineet ratkaisuja ylijäämämaiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen. Lisäksi vuorovaikutteinen viestintä maaperän pilaantumisesta, siihen liittyvistä riskeista ja riskienhallinnasta on yleistynyt laajoissa aluekehitys- ja puhdistushankkeissa.
Seurantaraportissa on ehdotettu toimia, jotka entisestään edistäisivät strategian päämäärän saavuttamista. Yksi merkittävimmistä ehdotuksista on PIMA-strategian ja vesienhoitosuunnitelmien yhtenevien tavoitteiden saavuttamista edistävä pohjavesialueiden valtakunnallinen toimintamalli ja menetelmät, jotka ohjaisivat PIMA-tutkimuksia ja riskienhallintatoimia turvaamaan pohjavesien hyvää tilaa.
Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian ensimmäinen seurantaraportti
Lähde: Ympäristöministeriö