Ilmanpuhdistimia valmistava espoolainen Genano havahtui vuoden alussa ennennäkemättömään kysyntäpiikkiin. Tammikuussa se toimitti 200 puhdistinta kiiretilauksena Kiinan sairaaloihin poistamaan koronavirusta huoneilmasta. Kevään mittaan koronavirus kasvoi pandemiaksi, ja samalla alkuvuoden kysyntäpiikki muuttui maailmanlaajuiseksi ilmanpuhdistusbuumiksi. Genanon toimitusjohtajan Niklas Skogsterin mukaan puhdistimien tuotanto on tänä vuonna kuusinkertaistunut. Genano valmistaa puhdistimia, jotka suodattavat ilmaa voimakkaan sähkökentän avulla. Laitteet saavat kiinni hiukkasia, jotka ovat kooltaan sadasosan tavallisen ilmansuodattimen nappaamista hiukkasista. Voimakas sähkö tappaa bakteerit ja virukset, eivätkä ne kerry suodattimeen vaan kuolevat kokonaan. Koronakevään aikana puhdistimia on tilattu ympäri Aasiaa, Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Lisäksi Genano on toimittanut laitteita Suomen koronakeskuksiin ja hoivakoteihin. Skogster kertoo, että suomalaiset ovat olleet muuta maailmaa epäilevämpiä ilmanpuhdistajien suhteen. ”Niin kauan kuin THL ei anna suositusta ilmanpuhdistimien käytöstä koronaviruksen torjunnassa, suomalaiset eivät uskalla tehdä asian osalta mitään päätöksiä.”
Maailman terveysjärjestö (WHO) julkaisi heinäkuussa lausunnon, jossa se kertoi ottavansa suosituksissa huomioon, että koronavirus voi tarttua ilmateitse myös muualla kuin sairaalaympäristössä. Aiemmin WHO oli huomioinut suosituksissaan lähinnä pisaratartunnat ja painottanut ohjeissaan käsien pesua, yskimishygieniaa ja pintojen puhdistamista. Lausunto perustui yli 200 tiedeyhteisön jäsenen allekirjoittamaan vetoomukseen, jonka mukaan ilmateitse tapahtuvien tartuntojen mahdollisuus on otettava vakavasti. Skogster uskoo, että WHO:n lausunto johtaa hiljalleen myös kansallisiin suosituksiin, mikä kasvattaa ilmanpuhdistimien ja -suodattimien kysyntää entisestään. Muun muassa saksalainen lihanjalostamo Tönnies asennutti tällä viikolla ilmansuodattimia jättiteurastamolleen, jossa todettiin kesäkuussa yli 1 500 koronavirustartuntaa. Heinäkuun alussa New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo puolestaan ilmoitti, etteivät osavaltion ostoskeskukset saa avata oviaan, ennen kuin ne ovat asentaneet tiloihinsa ilmanpuhdistimia.
Maailmanlaajuien kysynnän kasvu näkyy myös muissa alan suomalaisyrityksissä. Moduulitiloja valmistava varsinaissuomalainen Vetrospace kertoo kehittäneensä huoneen, joka kykenee tuhoamaan homepölyn ja bakteerien ohella myös koronavirusta. Puhdistusvoima perustuu ylipaineistettuun, umpinaiseen tilaan, jonne puhalletaan ilmaa suodatusjärjestelmän kautta. Myös huoneen valaistus ja nanopinnoitteet on valjastettu mikrobien tuhoamiseen. Yritys toi tuotteensa markkinoille viime vuoden marraskuussa, juuri ennen kuin Kiinassa raportoitiin ensimmäisistä koronavirustartunnoista. Vetrospace on toimittanut puhdistuvia huoneita muun muassa Belgiaan, Saksaan, Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Myös Aasiassa kysyntä on yhtiön toimitusjohtaja Jouko Urpolahden mukaan valtavaa. Suomessa yhtiön tuotteita käyttävät esimerkiksi Husin, Tyksin ja Jyväskylän sairaalat sekä Sipoon kunta. Tähän mennessä koronaviruspandemia on kasvattanut yhtiön tilauskantaa noin neljänneksellä.
WHO:N lausunto ilmateitse tapahtuvista tartunnoista kiihdytti keskustelua siitä, voivatko markkinoilta löytyvät ilmanpuhdistimet ja -suodattimet todella suojata koronavirustartunnoilta. Viruksia kantavat hiukkaset ovat äärimmäisen pieniä, ja koronapandemian aiheuttaneet virukset ovat keskimääräiseltä kooltaan noin 125 nanometriä. Tavalliset ilmanpuhdistimet pystyvät nappaamaan ilmasta 100–300 nanometrin kokoisia hiukkasia ja suodattavat niistä yli 99 prosenttia. ”Sekään ei vielä yksinään riitä”, sanoo ilmanpuhdistimia valmistavan Air0:n toimitusjohtaja Valle Kulmala. Hänen mukaansa moni yritys keskittyy liikaa siihen, kuinka suuren osan pienhiukkasista niiden laitteet pystyvät kertaläpäisyllä suodattamaan. Usein tämä tapahtuu laitteen läpi kulkevan ilmamäärän kustannuksella. ”Jos laite puhdistaa isosta huoneesta vain yhtä nurkkausta, hyödyt jäävät vähäisiksi.” Seitsemän vuotta sitten perustettu tamperelaisyritys (Air0) ryhtyi alun perin kehittämään teknologiaa Kiinan ilmansaasteiden torjumiseksi, mutta koronaviruspandemia on vauhdittanut puhdistimien kysyntää myös Lähi-idässä, Suomessa ja muualla Euroopassa.
Myös lappeenrantalainen ilmanpuhdistinten valmistaja Uniqair on koronaviruspandemian myötä laajentanut toimintaansa uusille markkinoille. Tähän mennessä yritys on toimittanut puhdistimia muun muassa kauppoihin, apteekkeihin ja pankkeihin ympäri Eurooppaa. Toimitusjohtaja Panu Riikosen mukaan ilmanpuhdistusbuumi jatkunee vielä koronaviruspandemian jälkeenkin. Esimerkiksi Italiassa ja Saksassa havahduttiin siihen, että ilmanlaadultaan huonoilla alueilla sairastavuus on ollut kaikkein suurinta.
Lähde: HS