Etätyön lisääntyminen korona-aikana on laittanut monet suomalaiset ja työyhteisöt uuteen tilanteeseen

Työterveyslaitoksen (TTL) tutkimus osoittaa, että työn myönteistä imua on koettu enemmän ja työväsymystä vähemmän.

Toisaalta kotona työskenneltäessä tylsistyttiin useammin kuin työpaikalla toisten seurassa. Ne, joilla lapset asuvat kotona, kokivat tätä vähemmän kuin muut. Etätyöhön siirtyneistä neljännes koki esimiehen ja kolmannes työtovereiden tarjoaman tuen heikentyneen korona-aikana, mikä oli useammin kuin niillä, jotka jatkoivat korona-aikaan normaalisti työpaikalla.

Uuden oppiminen ja itsenäisyys olivat etätyön myönteisiä puolia, heikentynyt työyhteisön tuki taas merkittävin riski. Tylsyyden kokemiseen saattaa vaikuttaa myös se, että etätyössä työn kuva kapenee. Työstä karsiutuu pois tehtäviä, jotka yhtä aikaa kuormittavat ja innostavat kuten itselle hyvin haastavat tehtävät. Oli työyhteisö pieni tai suuri, hyvinvointia kannattelevat reilu ja ihmisten näköinen johtaminen, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja yhteisöllisyyden kokemukset. TTL:n tutkimuksessa etätyöhön siirtyneille ei kysytty työmatkojen poisjäännistä.

Työmatkailun vaikutukseen kiinnittää sen sijaan huomiota terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen. Hän tutkii nukkumisen yhteyttä ihmisten yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Työmatkan poistuessa monen etätyöläisen arkiliikunta on hiipunut korona-aikana. Kun siirtyminen työskentelyyn kotona on venyttänyt työpäiviä, sotkenut normaalia päivärytmiä ja syöminenkin on muuttunut, tekijät heijastuvat yhdessä unen laatuun.

Partonen kuitenkin painottaa, että etätyö myös lisää jouston mahdollisuutta. Tämä kannattaa syksyn pimetessä, sillä valon vähentyminen sotkee päivärytmiä ja heikentää unen laatua. Joka neljäs suomalainen kokee kaamosväsymyksen oireita häiritsevässä määrin. ”Jos päivärytmin pystyy pitämään säännöllisenä, myös unen laatu paranee ja samalla kertyy muita hyötyjä liikkumiseen ja syömiseen. Jos on aurinkoisia aamuja, kannattaa mennä ulos. Myös kirkasvalon tai sarastusvalon käyttö on hyvä aloittaa ajoissa aamujen pimetessä.”

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola