Löydettävä tasapaino kansalaisten suojelun ja teknologisen kehityksen edistämisen välillä
Tulevaisuuteen suuntautuvan siviilioikeusjärjestelmän suojattava yksityishenkilöitä ja yrityksiä
Tarvitaan tehokas teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmä ja suoja kehittäjille
Mepit hyväksyivät tiistaina ehdotuksensa tekoälyn sääntelystä EU:ssa. Tarkoituksena on edistää innovointia ja eettisiä standardeja sekä lisätä luottamusta teknologiaan. Euroopan parlamentti ehdottaa ensimmäisten instituutioiden joukossa suosituksia tekoälyä koskevista säännöistä, jotka kattavat sekä eettiset että tekijänoikeus- ja vastuukysymykset. EU voisi saada näin maailmanlaajuisen johtoaseman tekoälyn kehittämisessä. Komissiolta odotetaan lainsäädäntöehdotusta aiheesta ensi vuoden alussa.
Parlamentti pyytää Iban García del Blancon (S&D, Espanja) tekemässä lainsäädäntöaloitteessa komissiota esittämään uutta oikeudellista kehystä, joka kattaa eettiset periaatteet ja oikeudelliset velvoitteet, joita on noudatettava tekoälyn, robotiikan ja niihin liittyvän teknologian kehittämisessä, käyttöönotossa ja käytössä EU:ssa. Tämä koskee myös ohjelmistoja, algoritmeja ja dataa. Parlamentti hyväksyi aloitteen äänin 559 puolesta, 44 vastaan ja 88 tyhjää.
Tulevassa laissa olisi huomioitava keskeiset perusperiaatteet, kuten ihmiskeskeisyys, turvallisuus, avoimuus ja vastuuvelvollisuus, toimet puolueellisuutta ja syrjintää vastaan, muutoksenhakuoikeus, yhteiskunta- ja ympäristövastuut sekä yksityisyyden kunnioittaminen ja tietosuoja.Suuririskisiä ja muun muassa itseoppivia tekoälyteknologioita olisi kehitettävä siten, että ihmiset voivat valvoa niiden toimintaa koko ajan. Jos käytössä on toiminto, joka voisi johtaa vakavaan eettisten periaatteiden rikkomiseen ja joka voisi olla vaarallinen, itseoppivat ominaisuudet olisi voitava kytkeä pois päältä ja saada laite takaisin ihmisen hallintaan.
Parlamentti vaatii Axel Vossin (EPP, Saksa) tekemässä toisessa lainsäädäntöaloitteessa tulevaisuuteen suuntautunutta siviilioikeudellisen vastuun järjestelmää. Siinä suuririskisen tekoälyjärjestelmän operaattori olisi vastuussa tekoälystä aiheutuneista vahingoista. Selkeä oikeudellinen kehys edistäisi innovointia, sillä se antaisi yrityksille oikeudellista varmuutta. Selkeät säännöt suojaisivat samalla kansalaisia ja lisäisi heidän luottamustaan tekoälyteknologiaan.
Sääntöjen olisi koskettava sekä fyysisiä tai virtuaalisia tekoälytoimia, jotka aiheuttavat henkeen, terveyteen, fyysiseen koskemattomuuteen tai omaisuuteen kohdistuvaa haittaa tai vahinkoa. Sääntöjen pitäisi kattaa myös tilanteet, joissa on aiheutunut merkittävää aineetonta vahinkoa, joka on johtanut ”todennettavissa olevaan taloudelliseen tappioon”. Suuririskiset tekoälyteknologiat ovat vielä harvinaisia. Mepit kuitenkin uskovat, että operaattoreilla olisi oltava vakuutukset, jotka ovat samantyyppisiä kuin moottoriajoneuvoihin sovellettavat vakuutukset. Parlamentti hyväksyi lainsäädäntöaloitteen äänin 626 puolesta, 25 vastaan ja 40 tyhjää.
Stéphane Séjournén (Renew Europe, Ranska) valmistelemassa mietinnössä tehdään selväksi, että EU:n johtoasema tekoälyalalla edellyttää tehokasta teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmää. Samalla on varmistettava, että EU:n patenttijärjestelmä takaa riittävän suojan innovaatioille. Tekstissä kuitenkin korostetaan, että tämä ei saa tapahtua ihmistekijöiden etujen eikä EU:n eettisten periaatteiden kustannuksella.
Meppien mielestä on tärkeää erottaa toisistaan ihmisen tekoälyn avulla tuottamat luomukset ja tekoälyn tuottamat luomukset. Tekoälyllä ei pitäisi olla oikeushenkilöllisyyttä. Ainoastaan ihmiset saisivat olla teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmien omistajia. Parlamentin kannanotossa käsitellään myös tarkemmin tekijänoikeutta, tiedonkeruuta, liikesalaisuuksia, algoritmien käyttöä ja valevideoita. Parlamentti hyväksyi kannanoton äänin 612 puolesta, 66 vastaan ja 12 tyhjää.
Lähde: Euroopan parlamentin Suomen-toimisto