Fosforin poistaminen kunnallisista jätevesistä onnistuu aiempaa kemikaalittomammin

LUT-yliopiston vedenpuhdistuksen ja membraanitekniikan asiantuntijat Mika Mänttäri ja Mari Kallioinen tutkimusryhmineen ovat osoittaneet, että tertiääripuhdistustekniikoista membraani- eli suodatuskalvomenetelmä soveltuu fosforin poistamiseen kodeissa syntyvästä jätevedestä. Jätevedenpuhdistamoilla puhdistettavan veden fosforipitoisuus on saatava aiempaa pienemmäksi ennen sen laskemista luontoon, sillä fosfori aiheuttaa luonnonvesissä epätoivottua rehevöitymistä. “Jäännösfosfori on jätevedessä tutkimustemme mukaan hyvin pienenä kiintoaineena, joten se on mahdollista erottaa vedestä tiiviillä suodattimella ilman kemikaaleja. Veden laatu on saatu hyvin puhtaaksi, kun on käytetty suodatinmateriaalia, jonka huokosten reikäkoko on 1 mikrometriä tai vähemmän”, Mari Kallioinen kertoo. Menetelmä on testattu toimivaksi Lappeenrannasta, Savitaipaleelta, Luumäeltä ja Kouvolasta jätevedenpuhdistamoilta haetuilla näytteillä.

Membraanisuodatus on käytössä monilla teollisuudenaloilla, esimerkiksi jätevesien puhdistuksessa metsäteollisuudessa ja meijeriteollisuudessa tuotteiden valmistuksessa. Kunnalliset jätevedet käsitellään Suomessa hyödyntämällä mikrobeja, jotka hajottavat vedessä olevia orgaanisia yhdisteitä ja käyttävät niitä omaan kasvuunsa. Fosforia jää kuitenkin tässä prosessissa puhdistettuun veteen liikaa. Siksi sitä joudutaan poistamaan kunnallisesta jätevedestä kemikaaleilla saostamalla biologisen puhdistusprosessin yhteydessä. Mikä Mänttäri sanoo, että fosforin päästörajojen tiukentuessa perinteinen prosessi ei riitä vaan tarvitaan tertiäärisiä puhdistusvaiheita.

Käytettäessä membraanisuodatusta jäännösfosforin poistossa tarvitaan vähemmän kemikaaleja saostukseen verrattuna. Menetelmä on tehokas myös veden kokonaislaadun parantamisessa. Tiheä suodatinkalvo ei päästä lävitseen myöskään virusbakteereja, orgaanisia aineita, mikromuoveja tai muita kiintoaineita. Asiantuntijoiden mukaan kokonaisvaltainen tertiäärimenetelmä olisikin syytä huomioida uusia vedenpuhdistamoita suunniteltaessa. Membraanisuodatusvaihe on lisättävissä myös vanhoihin puhdistamoihin niiden modernisoimisen yhteydessä.

LUTilla testataan parhaillaan membraanin valmistamista metsäteollisuuden sivuainevirroista tai tekstiilijätteestä saatavasta selluloosasta. Myös fosforin talteenotto on LUT-yliopiston vedenpuhdistustutkijoita kiinnostava alue.

Lähde: LUT-yliopisto

Author: Saara Teirikko