Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: “Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen”

Ilmastoriskien kasvaessa kaikkia kohteita ei enää vakuuteta. ”Tämä on maailmalla jo aivan yleistä”, sanoo LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen. Hän herättelee metsänomistajia huolehtimaan omaisuudestaan. ”Metsiä ei välttämättä enää tunneta. Ei ole tietoa, mitä omassa metsässä tapahtuu.” Talvikaudella 2019–2020 Etelä-Suomen terminen talvi kesti viisi vuorokautta: talvi alkoi 25.2. ja päättyi 29.2.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan pääjohtajalla Juha Koposella ei ole mitään sitä vastaan, jos minimittainen talvi herättelee suomalaisia: Ilmastonmuutos on täyttä totta. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät. ”Yhdestä talvesta ei toki voi vetää liikaa johtopäätöksiä”, Koponen sanoo. Silti kehityskulku on hänen mukaansa aivan ilmeinen: sääilmiöihin liittyvät vahingot lisääntyvät.Ilmastonmuutos voi tehdä vakuuttamisen mahdottomaksi joillakin alueilla. Vakuutusyhtiöiden matemaatikot kautta maailman arvioivat myös ilmastoriskejä vakuutusalan kannalta. Riskien kasvaessa kaikkia kohteita ei enää vakuuteta. ”Tämä on maailmalla jo aivan yleistä”, Koponen sanoo.

Ollaanko Suomessa pian tilanteessa, että vakuutusta on turha kysellä joidenkin riskien varalta? ”Aina voi kysellä. Ei pidä kuitenkaan luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen.” Koposen mukaan Suomessa on yleisesti vallalla uskomus, että esimerkiksi omakotitalolle saa vakuutuksen paikkaan kuin paikkaan. Näin ei ole, ei varsinkaan tulevaisuudessa. ”Suomessa vakuutusyhtiöt ovat kantaneet riskiä aika kattavasti – ainakin toistaiseksi. Jatkossa joidenkin riskien vakuuttaminen tulee haastavaksi”, Koponen sanoo.

Toistaiseksi Suomessa on nähty ilmastosyistä johtuvia vakuutusmaksujen nousuja vain vähän, Juha Koponen sanoo. ”Olemme vasta sen kehityksen alkuvaiheessa.” Talvisään muutokset lisäävät sekä myrskyjen että tulvien todennäköisyyttä. LähiTapiolan näkökulmasta myrskyriski kumpuaa ennen kaikkea metsä- ja maatilavakuutuskannasta. ”Olemme Suomen suurin metsävakuuttaja”, Koponen sanoo. Hän herättelee metsänomistajia huolehtimaan omaisuudestaan. Metsätilojen sukupolvenvaihdosten seurauksena kaupunkimetsänomistajien määrä kasvaa. ”Metsiä ei välttämättä enää tunneta. Ei ole tietoa, mitä omassa metsässä tapahtuu.”

Toistaiseksi Suomessa on nähty vasta hyvin vähän ilmastosyistä johtuvia vakuutusmaksujen nousuja,Koponen sanoo. Ilmastonmuutoksen myötä myrskyjä on entistä useammin ja ne ovat aiempaa voimakkaampia. Metsävahinkojen riski kasvaa, koska Suomen talvisää muuttuu: lämpötila nousee ja routakerros ohenee. Lämpimien talvien myötä myös hyönteistuhot lisääntyvät. Tuhohyönteiset etenevät yhä pohjoisemmaksi. Hyönteisten talvehtiminen onnistuu hyvin, sillä riittävän pitkät ja riittävän kylmät pakkasjaksot käyvät harvinaisiksi.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola