Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu toisen kerran torstaina 27.8. Kokouksen aiheina ovat päästövähennykset ja energiaverotuksen rooli hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Puheenjohtajana kokouksessa toimii pääministeri Sanna Marin. Kesäkuussa julkaistun ilmastovuosikertomuksen mukaan nykyiset jo toimeenpannut ja suunnitellut toimet eivät riitä tekemään Suomesta hiilineutraalia 2035 mennessä. Hallitus on sopinut jo aiemmin keväällä tiekartasta, jolla tarvittavat päästövähennykset pystytään saavuttamaan ja tavoite täyttämään. ”Tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että kaikki sektorit ja toimijat ovat mukana. Siksi on tärkeää, että tätä keskustelua käydään juuri ilmastopolitiikan pyöreässä pöydässä, jossa ovat edustettuina laajalti yhteiskunnan eri toimijat”, ilmastopolitiikan pyöreän pöydän puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoo. Päästövähennysten tilanteesta alustaa professori Jyri Seppälä Suomen Ilmastopaneelista.
Parhaillaan valmistelun alla olevalla energiaverotuksen uudistuksella yhdessä EU:n laajuisen päästökaupan kanssa on merkittävä rooli hiilineutraaliustavoitteen edistämisessä. Valmisteilla on kestävän verotuksen tiekartta, joka edistää ilmastotavoitteita kustannustehokkaasti ja nopeuttaa siirtymää pois fossiilisista polttoaineista huomioiden samalla sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. ”Ensimmäisiä linjauksia energiaverotuksesta tehdään jo syksyn budjettiriihessä, ja työ jatkuu. Energiaverotuksessa on syytä katsoa yhtä hallituskautta pidemmälle, sillä teollisuuden investoinnit päästövähennyksiin edellyttävät verotuksen ennakoitavuutta. Kokouksessa tarkastelujakso on 10-15 vuotta”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka siirtyi ilmastopolitiikan pyöreän pöydän uudeksi varapuheenjohtajaksi Katri Kulmunin tilalle. Aiheesta alustaa kokouksessa valtionvarainministeriön lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen.
Valtioneuvosto asetti ilmastopolitiikan pyöreän pöydän 27.2.2020. Se kerää yhteen laajan joukon toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten Suomi voi siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti ja nykyistä nopeammalla aikataululla. Pyöreä pöytä tukee työllään ilmastopolitiikan kansallista valmistelua ja toimeenpanoa.
Lähde: YM