Ilmatieteen laitoksen kehittämä mittauslaitteisto lähti Marsiin NASAn mönkijän kyydissä

 

30.7.2020

NASAn Perseverance-mönkijä Marsin pinnalla. Havainnekuva. Kuva: NASA/JPL-Caltech
NASAn Perseverance-mönkijä laukaistiin kohti Marsia tänään. Ilmatieteen laitoksen mönkijään kehittämän mittauslaitteiston avulla planeetalta saadaan entistä tarkempaa paine- ja kosteusdataa.

Ilmatieteen laitos lukeutuu tiedekumppanien joukkoon, joka toimittaa mittauslaitteiston NASAn uuteen Perseverance-mönkijään. Mönkijä laukaistiin onnistuneesti tänään 30.7.2020 klo 14.50 Suomen aikaa. Sen odotetaan laskeutuvan Marsin pinnalle helmikuussa 2021.

Espanjalaisvetoinen eurooppalainen konsortio toimitti mönkijään MEDA-laitteiston (Mars Environmental Dynamic Analyzer) eli anturikokonaisuuden, joka mittaa lämpötilaa, tuulen nopeutta ja suuntaa, painetta, suhteellista kosteutta sekä pölyhiukkasten kokoa ja määrää. Ilmatieteen laitos on konsortion jäsen ja toimitti MEDA-pakettiin kosteus- ja painemittauslaitteiston, joka perustuu suomalaisen Vaisalan anturiteknologialle.

”Mars, kuten myös toinen naapurimme Venus, on erityisen kiinnostava kaasukehätutkimuksen kannalta, koska sillä on monessa suhteessa yhtäläisyyksiä Maan kanssa. Marsin-tutkimus auttaa meitä ymmärtämään paremmin myös Maan ilmakehää”, sanoo Maria Genzer, Ilmatieteen laitoksen Planeetta- ja avaruusteknologiatutkimuksen ryhmäpäällikkö.

Uusi laitteisto täydentää NASAn Curiosity-mönkijää, joka laukaistiin Marsiin vuonna 2012. Yhdessä Curiosity ja Perseverance muodostavat Marsin pinnalle pienimuotoisen havaintoverkon, joka on ensiaskel matkalla kohti laajempaa Marsiin suunniteltua havaintoverkkoa.

Lähde: Ilmatieteen laitos https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutinen/6wbHbNqASGWAmBTWSHSPrV

Author: Saara Teirikko