Espoolla on ongelma: sen pitäisi päästä eroon kivihiilestä viidessä vuodessa. Maakaasun käytöstä pyritään eroon myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Espoon ideana on korvata hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat fossiiliset polttoaineet useilla pienemmillä energianlähteillä. Kovia odotuksia on ladattu datakeskusten eli palvelinkeskusten sivutuotteena syntyvälle lämmölle. Espoo on varannut Hepokorvenkalliosta tontin, jolle Fortum voisi rakentaa 100 megawatin suuruisen datakeskuksen.
Aalto-yliopistossa on tutkittu, miten datakeskusten hukkalämpöä voisi hyödyntää Espoon kaukolämpöverkkoon. Talvella Espoon lämmöntarve on 500–700 megawattia, joten 100 megawatin datakeskus kattaisi kylmimpinäkin päivinä merkittävän siivun lämmöntarpeesta, noin 14 prosenttia – muina vuodenaikoina vielä enemmän. Datakeskuksista saa melko tasaisesti lämpöä. Laskentaa tekevät tietokoneet lämpiävät 30–40 asteeseen. Tämä lämpö voidaan siirtää veteen, joka täytyy vielä kaukolämpöä varten lämmittää lämpöpumpuilla noin 90-asteiseksi. Aalto-yliopiston energiatekniikan ja energiatalouden professori Sanna Syri pitää Fortumin datakeskushanketta lupaavana, sillä datakeskuksen sijainnissa on otettu kaukolämpö huomioon.
Iso osa Suomen datakeskusten hukkalämmöstä menee edelleen harakoille. Sijainnin lisäksi syynä on yleensä raha. Lämmön talteenottoon vaadittaviin laitteisiin kannattaa satsata vain, jos lämmön myynti kattaa laitehankinnat. Teknisiä esteitä lämmön kierrätykseen ei ole, ja esimerkiksi Mäntsälässä datakeskus on merkittävä lämmönlähde.
Espoon datakeskushanke voisi toteutuessaan olla hyväksi ympäristölle, mutta kasvava ict-ala herättää silti huolta. Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan ict-alan eli tieto- ja viestintäteknologia-alan vaikutuksia ympäristölle. Kesäkuussa julkaistun väliraportin mukaan päästöjen mittaaminen on hankalaa, eikä sitä esimerkiksi datakeskusten osalta tehdä. Tarkkojen lukujen julkaisemista pidetään liikesalaisuutena. Työryhmän jäsen, Aalto-yliopiston professori Jukka Manner kuvailee ympäristövaikutusten kartoittamista uraauurtavaksi ja ict-alalle tervetulleeksi.
Lähde: Yle