Kaipolan sulkemisen seuraus: Suomen keräyspaperille on etsittävä uutta käyttöä

UPM:n paperitehtaan lakkauttaminen voi nostaa suomalaisten jätehuoltokustannuksia. Suomessa toimii graafisella alalla yhteensä noin 800 yritystä. Painotalot tuottavat vuodessa useita tuhansia tonneja sellaista leikkuujätettä, josta on valmistettu sanomalehtipaperia Jämsän Kaipolassa. Kun tehdas suljetaan niin samalla hiljenee Suomen ainoa sanomalehtipaperia valmistava kone. Mitä keräyspaperille ja painotalojen leikkuujätteelle nyt tapahtuu?

”Aiempaa isompi osa ohjautuu kotimaan muille käyttäjille tai mahdollisesti vientiin. Jos materiaali menee vientiin, pidempi kuljetusmatka kasvattaa jonkin verran sekä päästöjä että kustannuksia. Kysynnän väheneminen Kaipolan mahdollisen sulkemisen myötä voi myös avata Suomessa uusille toimijoille mahdollisuuksia hyödyntää keräyspaperia materiaalina”, sanoo Encore Ympäristöpalvelut Oy:n asiakasryhmäpäällikkö Jaana Jäppinen.

Suomessa on kerätty paperia 1940-luvun alusta. Keräyspaperin talteenotto toimii mainiosti. Pirkanmaan ely-keskuksen tilaston mukaan markkinoilta talteen otetun graafisen paperin kierrätysaste vuonna 2019 oli 85 prosenttia. Paperituotteiden valmistukseen käytettävää paperia valmistavat ja maahantuovat yritykset sekä painotuotteita maahantuovat yritykset ovat tuottajavastuullisia. Jätelain mukaan paperin tuottajan on järjestettävä käytöstä poistettujen paperituotteiden jätehuolto sekä vastattava tästä aiheutuvista kustannuksista. ”Kaipolan lopettaessa keräyspaperin vastaanoton tulee niin tuottajayhteisöjen, jätettä tuottavien yritysten kuin jätehuoltoyritysten etsiä paperijätteelle korvaavia vastaanottopaikkoja ja käyttökohteita”, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg sanoo.

PunaMusta Oy:n toimitusjohtaja Jari Avellan suhtautuu levollisesti uuteen tilanteeseen, jonka Kaipolan tehtaan sulkeminen aiheuttaa. ”Pehmopaperin valmistajat esimerkiksi Nokialla ottavat vastaan kierrätyskuitua. Toisaalta Stora Enso on vienyt kierrätyskuitua Keski-Eurooppaan. Myös selluvilla on yksi käyttökohde. Ympäristön kannalta kuljetukset huomioiden kotimainen vaihtoehto on varmasti järkevin ja siinä mielessä Kaipolan mahdollinen alasajo huono juttu”, Avellan sanoo.

Lähde: SK

Author: Tuula Pohjola