Koronavirus: komissio vahvistaa valmiutta tulevien epidemioiden varalta

Komissio esitti tänään välittömät lyhyen aikavälin toimenpiteet EU:n terveydenhuoltovalmiuden vahvistamiseksi koronavirusepidemioiden varalta. Komissio on epidemian puhkeamisesta lähtien koordinoinut valtioiden rajat ylittäviin terveydenhuoltotoimiin liittyvää tiedonvaihtoa ja suosituksia. Komission ja jäsenvaltioiden on pysyttävä valppaina ja reagoitava nopeasti, jotta rajoitetaan viruksen leviämistä ja vältetään uudet yleiset sulkutoimenpiteet.

Tiedonannossa käsitellään kaikkia tarvittavia toimia valmiuden parantamiseksi, kuten testausta ja kontaktien jäljittämistä, kansanterveyden tehostettua seurantaa ja esimerkiksi henkilönsuojainten, lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden parempaa saatavuutta. Toimiin sisältyvät myös terveydenhuollon puskurikapasiteettia koskevat toimenpiteet, muut kuin lääkinnälliset vastatoimet, vähemmistöjen ja riskialttiiden ryhmien tukeminen sekä kausi-influenssan aiheuttaman kuormituksen vähentäminen.

Tiedonannossa esitetään useita prioriteettitoimia jäsenvaltioiden viranomaisten, komission ja EU-virastojen toteutettavaksi:

– Lisätään testauksen kattavuutta, kontaktien jäljittämistä ja seurantaa – kansanterveydestä vastaavat elimet kartoittavat tautiklustereita, jotta voidaan rajoittaa epidemian leviämistä. Tämän tiedonannon lisäksi komissio antaa tänään myös täytäntöönpanopäätöksen, jolla tuetaan jäljitys- ja varoitussovellusten yhteentoimivuutta valtioiden rajojen yli EU:ssa.

– Varmistetaan henkilönsuojainten, lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden saumaton saatavuus kiireellisillä yhteishankinnoilla ja EU:n varmuusvarastoilla.

– Pidetään yllä terveydenhuollon puskurikapasiteetin nopeaa käyttöönottoa unohtamatta terveydenhuollon muita osa-alueita, esimerkiksi antamalla taloudellista tukea hoitohenkilöstön ja potilaiden siirtämiseen jäsenvaltioiden välillä ja koordinoimalla hoitotiimien ja laitteiden kiireellisiä toimituksia apua pyytäneisiin maihin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

– Otetaan käyttöön kohdennettuja ja paikallisia muita kuin lääkinnällisiä vastatoimia, joiden tukena on tutkimustietoa ja näyttöä, ja nopea tiedonvaihto jäsenvaltioiden välillä uudelleen käyttöönotettujen toimenpiteiden vaikuttavuudesta.

– Tuetaan riskialttiita ryhmiä, kuten ikääntyneitä sekä niitä, joilla on muita terveysongelmia ja jotka ovat yhteiskunnan marginaalissa, jakamalla hyviä toimintatapoja, jotka liittyvät testaukseen ja hoitoon, myös mielenterveys- ja psykososiaaliseen tukeen.

– Kevennetään kausi-influenssan aiheuttamaa kuormitusta lisäämällä rokotuskattavuutta ja muilla keinoilla, kuten varmistamalla influenssarokotteiden kansalliset lisähankinnat. Tarkoituksena on varmistaa, ettei jo valmiiksi lujilla oleviin terveydenhuoltojärjestelmiin kohdistu niin suurta painetta.

Lähde: Euroopan Komissio 

Author: Saara Teirikko