Lääkkeetön Itämeri -kampanja on käynnissä 31.8.-13.9.2020
Lääkkeetön Itämeri -kampanja pyörähti jälleen käyntiin ja näkyy seuraavan kahden viikon ajan mm. apteekeissa ja somessa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on mukana kampanjassa puhtaamman Itämeren ja vesistöjen puolesta. Kampanjalla herätellään kuluttajia hävittämään vanhat ja tarpeettomat lääkkeet asianmukaisesti, eli viemään ne apteekkiin. Lääkkeet eivät kuulut viemäriin tai roskikseen!
John Nurmisen säätiön suojelema ja viestintätoimisto Cocommsin toteuttama kampanja toteutetaan kolmatta kertaa. Kampanjan viesti on edelleen hyvin ajankohtainen: Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet tulisi palauttaa apteekkiin. –. Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan lääkkeitä hävitetään edelleen paljon ympäristöä kuormittavilla tavoilla.
Kantar TNS Oy:n Lääkkeetön Itämeri -kampanjalle tekemän kuluttajatutkimuksen* mukaan 18 % suomalaisista hävittää lääkkeitä viemäriin, vessanpönttöön tai roskikseen. – Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta. Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén.
Vain 30 % suomalaisista tietää miten käytetyt lääkelaastarit hävitetään.
Tutkimuksen perusteella vanhojen ja tarpeettomien tablettien ja kapseleiden oikea hävitystapa vaikuttaa olevan parhaiten suomalaisten tiedossa. Sen sijaan lääkelaastareiden asianmukainen hävittäminen oli tuttua vain 30 %:lle. – Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä, joten on tärkeää lisätä ne lääkejätteen mukaan. Laastarit taitellaan liimapinnat vastakkain ennen apteekkiin palauttamista, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori, farmasian tohtori Sanna Siissalo.
Kuluttajatutkimus selvitti myös suomalaisten tärkeimpiä syitä viedä vanhentuneita ja tarpeettomia lääkkeitä apteekkiin. Ympäristönsuojelu ja kierrätysarvot ovat 30 prosentille suomalaisista tärkein syy palauttaa lääkkeitä apteekkiin. – Ympäristöarvot nousivat esiin myös meidän vuoden 2020 alussa teettämässämme kyselyssä. Pääkaupunkiseudun asukkaat kokevat voivansa vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin lajittelulla. Reilu 70 % vastaajista kertoi, että haluaa lajitella jätteensä tulevaisuudessa nykyistäkin aktiivisemmin, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen.
Tiivistetty ohje apteekkiin palautettavista, vanhoista ja tarpeettomista lääkkeistä:
- käytetyt lääkelaastarit
- kiinteät ja nestemäiset lääkkeet
- tabletit ja kapselit
- tuubit, joissa on vielä jäljellä lääkettä.
Lähde: HSY