Lämpöaallon vaikutuksista ei vielä tiedetä paljoa. Vuonna 2018 pitkän lämpöaallon kuitenkin huomattiin tappaneen suuria määriä sinisimpukoita. Itämeressä on tänä vuonna mitattu poikkeuksellisen pitkä ja voimakas lämpöaalto. Joulukuussa alkanut ja heinäkuuhun asti kestänyt lämpöaalto johti siihen, että Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Hangossa mitattiin juhannuksen jälkeen lähes 15 asteen lämpötilat 30 metrin syvyydestä. Lämpötila on Tvärminnen 94 vuoden mittaushistorian uusi ennätys.
Itämeriekologian professori Alf Norkon mukaan ei ole sinänsä yllättävää, että meri oli tavallista lämpimämpi lauhan talven jäljiltä. Tarkempi analyysi on kuitenkin osoittanut, että lämpöaalto on ollut hyvin poikkeuksellinen sekä kuumuudessaan että kestossaan. Meri on lämmennyt nopeasti 1990-luvulta lähtien. Edellinen suuri lämpöaalto havaittiin vuonna 2018, jolloin pintaveden lämpötilat nousivat jopa 28 celsiusasteeseen ja neljän metrin syvyydessä 25 asteeseen.
Tänä vuonna on huomattu, että kasviplanktonin kukinta alkoi normaalia aikaisemmin. Myös merirokon toukat ovat lähteneet liikkeelle jo viikkoja aikaisemmin kuin yleensä. – Lämpöaalto on kuin merellä olisi kuume. Eliöiden sietokyky voi ylittyä jopa asteen muutoksesta, Alf Norkko toteaa. Meren lämpeneminen voi vaikuttaa myös veden happi- ja suolapitoisuuksiin. Elämä Itämeressä on tottunut selviämään haasteellisessa noin kuuden promillen suolapitoisuudessa. Jo promillen muutos voi hävittää monia merellemme tyypillisiä lajeja.
Laboratorio-oloissa voidaan tutkia lämpötilan vaikutuksia tärkeisiin pohjaeläimiin. Kuten lierot ja muut hajottajat maalla, ovat usein huomaamattomat merenpohjien asukkaat erittäin tärkeitä ekosysteemin toiminnan ja ravinteiden kierron kannalta. Tutkijat Tvärminnessä kehittävät myös merenpohjaan asennettavia tankkeja, joissa samoja kokeita voitaisiin toteuttaa kenttäolosuhteissa. Kokeessa pohjaeläimiä altistetaan toistuville lämpöaalloille, jotta huomattaisiin elpyvätkö ne nopeista muutoksista.
Uhkana on merenpohjan kuolema ja eloperäisen aineen mätäneminen, joka synnyttää metaania. Eloperäistä ainesta on vuosien varrella kertynyt pohjalle paljon hallitsemattoman rehevöitymisen takia.– Terveessä meriekosysteemissä voisi olla hiilinielu, mutta sen sijaan Itämeri on nyt hiilen lähde, Alf Norkko sanoo. Meren lämpöaallot ovat ongelma, joka vaivaa Itämeren lisäksi useita, ellei kaikkia, muitakin maailman meriä. Joanna Norkko kertoo, että vastaavia lämpöaaltoja on havaittu esimerkiksi Australiassa ja Kaliforniassa. Ilmastonmuutos on vaikuttanut merivesien nopeaan lämpenemiseen ympäri maailman.
Lähde: Yle